Последица славља или не, број заражених и првих прегледа расте

Општински штаб за ванредне ситауције на данашњој седници је сумирао доступне информације о тренутној епидемиолошкој ситуацији на подручју општине Алексинац. Општи закључак је да се она погоршава и да је повећан број првих прегледа као и оболелих. У протеклих седам дана тестирано је 636 особа и њих 113 је било позитивно на вирус.

У ковид амбуланти у Житковцу у овом периоду обављено је 180 првих, 585 поновних и 122 не ковид прегледа. Урађено је и 175 антигенских тестова од којих су 62 била позитивна, а од 135 ПЦР теста на вирус корона је 10 позитивно. Епидемилог др Родољуб Живадиновић је тренутну епидемиолошку ситуацију оценио као несигурном.

− Иако смо већ три недеље уназад имали пад броја оболелих, ове седмице број оболелих је порастао за 6,6 процената, а број првих прегледа чак за 18 одсто. Према томе, и даље је све ово врло ризично. Морамо бити максимално опрезни и да подигнемо ниво, да кажем, поштовања мера из простог разлога што се види да је ово све последица новогодишњих празника. Тако да сви они који су и славили ваљда су сада видели шта су направили − објашњава др Живадиновић, који је и директор алексиначког Дома здравља.

У ковиду АТД одељења Опште болнице у Алексинцу протекле седмице било је 279 првих прегледа од којих су 159 била ковид, урађено је и 525 контролних, а дато је и 664 терапија. Од 225 антигенских тестова 29 су била позитивна, а од 101 ПЦР у 12 случајева је откривено присуство вируса корона. И у овој установи указују на негативни тренд.

− Према подацима којима располаже Општа болница тренутна ситуација је у благом погоршању у односу на претходну недељу. То се и очекивало с обзиром да су били новогодишњи празници и славе. Тако да ћемо видети у наредних недељу – две како ће се то одвијати. Ја се бојим да само не буде већи број, али с обзиром да је почела и вакцинација надам се да ће то у неком тренутку да стане, то напредовање и да онда кренемо и ка неком повољнијем решењу. Али ће стварно требати доста времена. А препорука и даље стоји оно што стално причамо, то је физичка дистанца, то је хигијена, то је ношење маски и дезинфекција − упозорава др Горан Видић, директор Опште болнице.

Један доктор и медицинска сестра ангажовани су у Радној јединици за смештај одраслих и старих са интелектуалним и менталним тешкоћа у Тешици, где има заржених вирусом корона.

Штаб за ванредне ситуације општине Алексинац донео је Закључак да се до даљег продужава одлука да се коришћење спортских објеката ограничи само на активности такмичарских клубова, док се све друге активности суспендују.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − three =