После Ниша и Београда, Алексинац домаћин изложбе о свом академику

У последњој декади маја месеца Алексинчани ће имати прилику да упознају живот и рад једног од својих најпознатијих суграђана и великана с краја XIX и почетка XX века. Изложба посвећена академику др Михаилу Гавриловићу (1868-1924), првом државном архивару и оснивачу државне Архиве Србије, коју су до сада имали прилике да виде Нишлије и Београђани, свечано ће бити отворена у Арт галерији алексиначког Центра за културу и уметност у понедељак, 20. маја у 19 сати.

Mihailo Gavrilović Михаило Гавриловић потекао је из сиромашне алексиначке породице, али је као добар студент о трошку државе завршио докторске студије на Сорбони и био је међу најученијим историчарима у Србији крајем 19. века.

На место државног архивара Србије тридесетдвогодишњег др Михаила Гавриловића поставио је министар просвете и црквених послова Андра Ђорђевић 1900. године. У раду Архива Србије и данас, после више од сто година, присутни су неки елементи које је увео чувени Алексинчанин.

Гавриловић је иза себе оставио и тротомно дело посвећено Милошу Обреновићу,у коме су на најобјективнији начин, уз коришћење грађе из домаћих и страних архива, приказани лик и дело зачетника лозе Обреновића.
Након вишедеценијског рада у Архиву Србије, Михаило Гавриловић започео је дипломатску каријеру. Био је дипломата на Цетињу, посланик при Светој столици, заступник министра иностраних дела при Влади на Крфу, а последњих година живота посланик у Лондону.

Један енглески листу то време је писао да у „тешким поратним годинама није било погоднијег човека за тежак и одговоран положај посланика Краљевине СХС него што је био др Гавриловић”.

Изложба „Академик Михаило Гавриловић: историчар, архивист и дипломата” организују Огранак САНУ у Нишу и алексиначки Центар за културу и уметност. На отварању ће говорити аутор изложбе Миљана Ђорђевић, архивски саветник, Маја Радоман Цветићанин, директор ЦКУ, академик Нинослав Стојадиновић, председник Огранка и дописни члан САНУ Мира Радојевић. Поставку у част једног од најзнаменитијих Алексинчана посетиоци Арт галерије моћи ће да виде до 31. маја.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − 8 =