Породице настрадалих рудара траже формирање Анкетног одбора

Адвокат Братислав Стевановић из Ниша, пуномоћник оштећених правних следбеника смртно страдалих рудара, на данашњој конференцији за штампу одржаној у Алексинцу, подсетио је да су породице одлучиле да дају предлог Народној скупштини Републике Србије о формирању Анкетног одбора за испитивање стања о целокупном рударству пре првог априла 2022. када се десила незгода у руднику „Сокоˮ.

Он је појаснио да је у предлогу захтева да се преиспита стање: како се радило, са којим методама се вршио ископ угља, да ли су то биле безбедне методе или небезбедне по раднике.

‒ Предлог по Уставу Републике Србије и у складу са пословником Народне скупштине Републике Србије биће стављен на дневни ред Скупштине, када ће сви народни посланици одлучивати о формирању овог Анкетног одбора који ће доста помоћи у погледу стварања каснијих безбедних услова за рад радника у руднику „Соко” ‒ каже овај адвокат.

Адвокат Стевановић је још и казао да покретање ове иницијативе нема за циљ да затвори овај рудник, већ да се процес рада одвија у безбедним условима.

‒ Нама није циљ уопште да затворимо овај рудник. Нама је циљ да овај рудник и даље ради, јер овде ради 600 радника, који издржавају породице из пет општина. Имамо раднике из општина: Врање, Алксинац, Бољевац, Сокобања и Зајечар. Према томе, да се и даље ради, али да у складу са Уставом Републике Србије, поред права на живот, сваки властодавац ослободи, обезбеди право на безбедан рад сваком раднику кога запосли код себе – појаснио је ставове оштећених наш саговорник.

Овај правник је похвалио тренутни рада Основног јавног тужилаштва у прикупљању података у истрази коју води.

‒ Што се тиче истраге, истрага креће добро. Желим да похвалим Основно јавно тужилаштво у Алексинцу, које доста брзо ради на овом предмету. Прикупља доказе, изводи доказне радње, ради стручно, квалификовано, стварно су брзи. Желим зато да их похвалим. Ми смо дали предлоге да се саслушају сви радници, који су задобили телесне повреде, њих је 20, на околности шта се дешавало пре рударске несреће. Да ли је неко пријављивао већу концентрацију метана, како су реаговали руководиоци у овом руднику, шта се дешавало критичне ноћи. Рударска несрећа се десила, сви знате, на раду у трећој смени – каже Стевановић.

Раније, ово тужилаштво је крајем децембра одбацило кривичну пријаву коју је поднело Министарство рударства и енергетике након несреће у руднику „Сокоˮ у Читлуку код Сокобање 1. априла прошле године, у којој је погинуло осам рудара, од којих су шесторо из Алексинца. Адвокати породица оштећених су поднели приговор који је Више тужилаштво усвојило јануара ове године.

Тада је, према писању медија, Основном јавном тужилаштву у Алексинцу издато обавезно упутство за даље поступање у предмету.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − six =