dom zdravlja

Порасло интересовање за вакцину, стигла и домаћа

Заинтересовани грађани општине Алексинац од данас ће моћи да се заштите од грипа и домаћом вакцином. Међу Алексинчанима је све више заинтересованих.

Укупан број вакцина који је Дом здравља Алексинац ове године требовао је 3.380 доза, и то је далеко већа цифра од уобичајене која се годинама кретала око 900 до 1.100 годишње. Пре појаве свињског грипа 2009. године, када је, како каже алексиначки епидемиолог др Родољуб Живадиновић, наступила сулуда хајка против вакцинације, коришћено је око 2.000 доза годишње. Након тога интересовање смањило.

Прошле године поново је порасло интересовање.У том периоду је апликовано, како кажу стручњаци, или по добром српском, употребљено, 1.540 доза, иако је примарно требовано само 1.000.

До сада су Дому здравља у Алексинцу вакцине испоручене у два наврата. Крајем прошле седмице стигло је 300 доза домаће Торлакове вакцине против грипа, чије је апликовање започето већ данас, у понедељак, 20. октобра, саопштено је на званичном сајту ове здравствене установе. У наредном периоду очекују се још 1.400 доза ове вакцине.

Раније је у Алексинац допремљено и 1.680 доза холандске вакцине које су због великог интересовања грађана већ употребљене.

Како је објављено раније на званичном сајту алексиначког Дома здравља, вакцинација се обавља сваког радног дана од 7:30 до 14:30 у просторијама Службе за здравствену заштиту одраслих на првом спрату зграде Дома здравља у ординацији број 26.

Заинтересовани грађани пре него што дођу да приме вакцину морају да се јаве изабраном лекару, који ће проценити њихово здравствено стање.

Један коментар

  1. Izvinite ali vakcine jesu dosle ali moja majka nije mogla da primi posto je ova tura samo za ljude od 18 do 65 godina a ona ima 70 kada ce biti vakcine za starije stvarno sramota

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 18 =