Exchange 5

Попис јавне имовине Крушевца и Алексинца уз помоћ Европе

Град Крушевац и општина Алексинац знатно ће унапредити управљање својом својином, односно јасније ће дефинисати и укњижити јавну имовину захваљујући заједничком пројекту „управљања јавном својином у функцији локалног развоја”. То је, поред осталог, речено на данашњој конференцији за новинаре у Крушевцу, на којој је представљен заједнички пројекат Крушевца и Алексинца који подржавају Министарство државне управе и локалне самоуправе и Европска Унија. Конференцији су присуствовали представници локалних власти, у име домаћина Весна Лазаревић, заменица градоначелника, а у име алексиначке општине председник Ненад Станковић.

Укупна вредност пројекта је 173.600 евра, а од тога Европа финансира чак 156.240 евра, док преостали износ од 17.360 евра плаћају две локалне самоуправе.

Образлажући главне циљеве пројекта, председник Станковић, посебно је нагласио два сегмента, евидентирање јавних објеката, као и решавање имовинског питања сеоских водовода.

Exchange 5

‒ Биће пописано преко сто објеката који су у власништву општине, а од 42 сеоска водовода 13 је на листи за евидентирање и дигитализацију. То ће нам омогућити боље, рационалније и економичније управљање том имовином и боље управљање сеоским водоводима – рекао је први човек Алексинца и подсетио да ће управљање сеoским водоводима по закону морати да преузму јавна предузећа за водоснабдевање.

У циљу локалног економском развоја биће дефинисана и вредност регистроване имовине, пре свега станова и локала, додао је Станковић. 

Град Крушевац и општина Алексинац су добитници једног од укупно 18 пројеката у Србији који су одобрени кроз грант шему „Exchange 5” програма.

Пројекат се реализује у оквиру националног програма за Србију ИПА 2014, који финансира Европска унија, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина, као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министaрство финансија.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − five =