Pijaca

Понуда снизила цене

Како корона бледи, тако се и понуда и потражња на алексиначкој зеленој пијаци повећавају, мишљења су стални продавци. Тезге су видно богатије робом, а простор између њих муштеријама. То је вероватно и условило мањи пад цена, како воћа, тако и поврћа.

У данашњој понуди цена парадајза је мало пала, па се црвени може пазарити по цени од 100 до 130 динара, док је розе парадајз скупљи и стаје 150 динара за килограм. Цена краставца је такође пала и креће се од 30 до 50 динара. Ко воли пикантнију храну, домаће лесковачке папричице може да купи за свега 10 динара по комаду. Млада шаргарепа се данас продаје по цени од 80 до 100 динара, млади купус је од 30 до 50, док за килограм младих кромпирића треба издвојити 100 динара. Цена тиквица се креће око 60 динара, а ко жели да се „погађа” млади лука чија је везица 30 динара, може да добије и за 20. На алексиначким тезгама стигао је и војвођански бели лук, а он је око 300 динара килограм. Кишовито време је условило да се у понуди зелене пијаце појача понуда печурака, па је цена килограма вргања данас била 200 динара.

Поред поврћа, данас је била и велика понуда пре свега сезонског воћа. Вишње су могле да се купе по цени од 100 динара, а трешње су дупло јефтиније и стају 50 динара. Килограм кајсија кошта 250 динара, брескви 150, док су јагоде, чија је сезона при крају 250 динара. Орах се може купити по цени од 500 до 600 динара, у зависности од квалитета.

Насловна фото: Архива 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 19 =