Положили цвеће, па обишли јединог живог учесника НОР-а

Полагањем цвећа код спомен-бисте Момчила Поповића – Озрена, народног хероја и једног од организатора устанка на подручју општине Алексинац у центру града и на месту погибије другог народног хероја у нашој општини Ратка Јовића Душка у Чукуровцу данас је обележен 4. јул – Дан борца, дан када је упућен званични позив народу некадашње Југославије на оружану борбу против окупатора, против фашиста, на оружани устанак.

Удружења бораца Народно-ослободилачког рата општине Алексинац заједно са представницима Удружења резервних војних старешина и Удружења пензионера и ове године су обележили 4. јул као Дан борца. Они су овом приликом, поред полагања цвећа, честитали овај празник и Драгици Тодоровић једином живом учеснику НОР-а на територији наше општине.

Врло витална бака Драгица се живо сећа како је средином јуна те давне 1944. године кренула пут ослобођења Југославије. Била је борац 14. бригаде 23. ударне дивизије Народноослободилачке војске Југославије и прошла је ратни пут од Дели Јована, где је ова бригада формирана па све до Словеније, до Марибора, где је бригада расформирана.

− Сећам се. То се не заборавља. Тад сам побегла од куће, нико није знао. Само две другарице су знале. Ми смо требале да идемо заједно, међутим, оне нису кренуле већ су остале. На Каменичком вису сам се придружила партизанима и терај даље. Све из борбе у борбу до Аустријске границе, Камника и Цеља у Словенији − каже Драгица Тодоровић, чије је партизанско име било Ива.

Иначе, 4.  јул је дан када је 1941. године у Дому Рибникарових у Београду Централни комитет Комунистичке партије Југославије донео је одлику да се народ позове на устанак против окупатора. Тај дан је касније проглашен као Дан борца и био је празник у некадашњој великој Југославији. СУБНОР Србије који баштини то наслеђе је прихватио да овај дан обележава и даље као Дан борца.

Након данашњег, остаје обележавање још једног празника. Што се тиче 7. јула, који је задржан као званичан Дан устанка народа Србије против фашистичког окупатора 1941. године, тај дан је раније обележаван полагањем цвеће на Споменику слободе у парку Брђанка, али овог пута због радова који су започети прошле године на реконструкцији овог споменика, цвеће ће положити код спомен-костурнице испред Основне школе „Љупче Николић”. Тог дана одаће, такође, пошту погинулим борцима и свима који су учествовали у Народноослободилачком покрету. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + twenty =