Пољска донирала опрему Општој болници

Општа болница Алексинац данас је у оквиру пољске развојне помоћи добила значајну донацију у виду медицинске опреме коју је уручио амбасадор ове земље у Србији Рафал Перл. Он је данас боравио у Алексинцу и потписао донаторски уговор са др Гораном Видићем, в.д. директора алексиначке болнице.

Том приликом др Видић је амбасадору и представницима медија показао донирану опрему која се састоји од парног стерилизатора и система за сечење и бушење малих костију. Вредност ових поколна је око 120.000 евра и то је највећа појединачна донација ове године у оквиру поменутог пројекта који је укупно вредан 300.000 евра и намењен је десет здравственим установама у Србији.

Амбасадор Перл је напоменуо да је Пољска за разлику од прошле године када је за донације било издвојено 60.000 евра ове године вишеструко увећала средства којима помаже здравствене установе у мањим местима као што је Алексинац, Лебане, Ивањица и слично.

На основу његове изјаве може се закључити да осим што је Алексинац место у унутрашњости Србије да су још два разлога утицала на опредељење Програма да нашем граду буде поклоњена највећа донација. А то су добре препоруке за Општу болницу као здравствену установу, а нарочито за ортопедску службу и препоруке које је дала почасни конзул у Србији Оливера Синђелић из Ниша.

− Што се тиче овог јавног конкурса који је био оглашен на почетку ове године, добили смо сто захтева. Од ових сто, имали смо новца само за десет. Међу њима је, наравно, и Алексинац који је веома успешан и због тога вам честитам. Ми смо ове потребе препознали из разговора са директором. Видимо да је будућност у Алексинцу, ова „офанзива на југу”. Баш ми је драго да је ова опрема у Алексинцу. Ми смо овде свега три, четири или пет година колико траје мандат па се онда враћамо у Пољску. Веома је важно да ова опрема  остане и да људи знају да је то пољска помоћ од једне приајтељске земље – поручио је амбасадор Перл.

Доктор Видић је госту објаснио како ће бити и где инсталирана опрема и наговестио да ће крајем јанура она бити у употреби. Такође појаснио је и значај донације за пружање што квалитетније услуге грађанима.

− Добијена опрема је од изузетне важности за функционисање хирургије, уопште свих оперативних и неопративних грана. Имали смо веома стар апарат, који је на издисају и ово је дошло у последњем тренутку као спас. Ова комплетна донација је за нас од изузетне важности – сматра др Видић.

Директор др Видић је делегацију амбасаде Пољске у Београду на челу са амбасадором Перлом упознао и са напорима које алексиначка установа чини на унапређењу пружања услуга уз помоћ Министарства здравља Републике Србије. Заједно су обишли ренеовиране просторије у којима је смештена опрема набављена уз помоћ ресорног министарства и за те сврхе је издвојено око милион евра.

Данашњим догађајима у име алексиначке локалне самоуправе присуствовао је председник општине Далибор Радичевић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − 3 =