Пола века „Вожда”

Свечаном академијом Основна школа „Вожд Карађорђе” је данас обележила 50 година постојања и рада. Ова школа се сматра настављачем традиције основног школства града Алексинца чији се почеци везују за 1835. годину. Након измена у школском систему почетком шездесетих година прошлог века, Скупштина општине Алексинац је 1968. донела Одлуку о формирању непотпуне основне школе „Аца Милојевић” са четвороразредним одељењима која је 1983. прерасла у потпуну основну школу преузимањем дела наставног особља из ОШ „Љупче Николић”.

Ове две школе су радиле у истој згради све до 1996. године када је ОШ „Аца Милојевић” премештена у некадашњу зграду Учитељске школе. Данашњи назив школа носи од марта 2003. године.

– Нама се ове године поклопило да поред великог јубилеја обележавамо и Дан школе и школску славу, а разлога за славље имамо и због завршетка радова на комплетној реконструкцији и адаптацији школе у чему су нам несебично помогли локална самоуправа и Канцеларија за јавна улагања. Добили смо потпуно нову школу на старим темељима а то значи да ће будуће генерације ученика наше школе имати много боље услове и да ће вероватно у неко догледно време постати велики људи и да ће служити свом граду и својој Републици – рекао је директор школе Милан Вељковић.

Свечаној академији су присуствовали и начелник школске управе Нишавског округа Драган Гејо као и председник општине Ненад Станковић са сарадницима.

У програму су поред ученика, малог и великог хора школе учествовали и Алексиначки мешовити хор „Шуматовац” и књижевница Виолета Јовић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × one =