Пола века ликовног стваралаштва

У присуству поштовалаца уметности, синоћ је у Арт галерији Дома културе отворена изложба цртежа Срећка Здравковића, ликовног ствараоца из Параћина. Изложба носи назив „Интуиција, инспирација, имагинација” и на цртежима овог уметника може се уочити разноврсност тема, али и да предњаче ликови жена и животиња.

Срећко Здравковић важи за изузетно креативног и плодоносног уметника, и како сам каже дан не заврши без кичице или оловке, па тако у свом богатом опусу има нешто више од 150.000 цртежа, али и радова у другим техникама. Пред овдашњом публиком нашао се само део цртежа, рађених у различитим техникама попут туша и пера, туша и четке, црвене креде и сувог пастела, из свог стваралачког опуса који ствара непуних 50 година.

− Нема дана да не повучем макар једну линију. Рецимо, у војсци када сам био, за сваки дан из војске ја имам цртеж. Не постоји одређена тематика, живот је тематика. Све оно што нас окружује, све оно што осећамо, тематика је љубав као најшири појам – рекао је, између осталог, Здравковић.

Изложбу је отворио др Предраг Јашовић, професор Академије васпитачко-медицинских струковних студија у Алексинцу.


Срећко Здравковић, дипломирани сликар и професор ликовне културе, рођен је 15. маја 1957. године у Доњем Душнику, подно Суве планине. Основну школу завршио у Параћину, гимназију у Ћуприји, Вишу школу за конзервацију и рестаурацију у Београду, а Ликовну академију 1986. године у Новом Саду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1985. године, као и члан Интернационалног удружења уметника (IAA AIAP UNESCO).

Током своје богате уметничке каријере имао је педесетак самосталних изложби и око 400 групних, учествовао је на преко две стотине уметничких колонија, симпозијума и сабора. Као професор и педагог организовао је бројне ђачке изложбе.


Изложба цртежа „Интуиција, инспирација, имагинација” моћи ће да се погледа током индивидуалних посета до краја фебруара.

Више фотографија са отварање ове изложбе можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + fifteen =