Paulina Manov

Почиње ПИП: Глумци Београдског драмског позоришта први на сцени

Вечерас почиње девети Фестивал првоизведених представа, који ће трајати до суботе, 29. новембра. Током шест дана фестивала публика у Алексинцу имаће прилике да погледа исто толико комада, пет у такмичарском делу и један у част награђених. За све време трајања, Фестивал ће бити обогаћен изложбама, пројекцијама и радионицама.

Завесу деветог ПИП-а подићи ће представа Београдског драмског позоришта „Фине мртве д(ј)евојке” према тексту Мате Матишића, а у режији Патрика Лазића, која је на програму од 20 сати. Комад говори о лезбијском пару који покушава да оствари миран живот, а наилази на неразумевање и предрасуде. У овом комаду играју Ива Илинчић, Ивана Николић, Јадранка Селец, Иван Зарић, Милан Зарић, Паулина Манов, Иван Томић, Данијел Сич, Слађана Влајовић, Владан Милић, Зоран Ђорђевић и Младен Совиљ.

Пре првог такмичарског комада биће отворене две изложбе. У 19 сати најављено је отварање изложбе фотографија Марка Миладиновића са претходног, осмог Фестивала првоизведених представа, као и тематске изложбе фотографија са претходних фестивала од 2012. до 2018. у Арт галерији Дома културе. Затим ће у холу Дома културе, у 19:15 бити отворена хуманитарна изложба цртежа Портрети глумаца, аутора Дамира Ђорђевића и Милана Вукобратовића. Сав приход, како је најављено, намењен је у хуманитарне сврхе, за Софијин први корак.

Repertoar devetog PIP-a
Педставе на деветом ПИП-у

Репертоар деветог ПИП-а претрпео је одређене измене, па ће последњег дана Фестивала, у част награђених, бити изведен комад „Где смо оно стали” Народног позоришта у Нишу, по тексту Марјана Тодоровића, а у режији Ненада Тодоровића. Раније најављивани комад у част награђених „За сада је све ОК” Крушевачког позоришта уврштен је у такмичарски део програма, уместо представе „Ко је убио Џенис Џоплин” Народног позоришта из Новог Сада.

Ulaznice deveto PIP-a
У продаји само појединачне улазнице

У такмичарском делу биће изведени још комади „Употреба човека” у копродукцији Новог Тврђава театра, Град театра Будве, Новосадског позоришта и East West Centra из Срајева, „Страх – једна топла људска прича” Народног позоришта Пирот и „Ако се пробудиш или као да је важно” Народног позоришта Лесковац.

У оквиру пратећег програма, између осталог, биће приказан документарни филм „Глумчина” о Зорану Радмиловићу. Од уторка до четвртка, у преподневним сатима, одржаће се радионице за децу на тему позоришта, у сарадњи са основним школама у Алексинцу.

Због ковид мера број посетилаца на овогодишњем Фестивалу је ограничен, а по речима организатора, у продаји нема комплета карата, већ само појединачних улазница по цени од 400 динара. Фестивал првоизведених представа у Алексинцу организује Центар за културу и уметност, а покровитељ је Општина Алексинац.

 

На насловној фотографији Паулина Манов, фото: БДП 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =