Почиње обележавање паркинг места, првих месец дана без наплате

Једна од тачака сутрашње седнице Општинског већа биће и разматрање Одлуке о измени и допуни већ постојеће одлуке о управљању јавним паркиралиштем. Након што општинска влада да зелено светло, ове измене биће важеће након њеног усвајања у локалном парламенту. Тако тече правни део процеса формирања паркинг службе која ће радити у оквиру ЈКП „Комуналне услуге”.

Упоредо са израдом докумената, на терену би требало ускоро да почне обележавање паркинг места у неколико градских улица. 

 

У првој фази обележавање паркинг места обавиће се у главној и у две споредне улице. То је за наш медиј потврдио и председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који је и иницирао да се са овим пословима пожури.

− Ту треба врло брзо да кренемо са обележавањем тих паркинг места. Комунално предузеће коме су поверени ти послови је већ набавило софтвер. Највероватније ћемо првих месец дана ићи пробно без наплате, да се и људи навикну да морају да паркирају на одређено обележено место, да не заузимају више места. Нећемо почети одмах са репресивним мерама или са наплатом док и сами грађани не схвате шта смо желели овим да постигнемо. Циљ локалне самоуправе није да грађани плаћају паркинг место због тога што се нама тако прохтело, него једноставно гужва је у граду велика. Велики је и број паркираних аутомобила који стоје годинама на једном те истом месту или су ту изложени за продају – објашњава Радичевић, уз констатацију да улица није место где треба да стоји ауто кога хоће неко да прода или зато што нема где да га паркира.

Наш саговорник износи став да најфреквентније улице морају да буду ослобођене за паркирање возила људи који долазе из удаљенијих делова града или  из осталих насеља, да би могли несметано да се паркирају и да уз то може нормално да се одвија саобраћај. Радичевић наводи као један од разлога зашто се почиње са организованим паркирањима и честу слику која се може видети на овдашњим улицама, нарочито у главној, када се возила паркирају у више колона, и до четири, па је немогуће проћи.

Први човек алексиначке самоуправе најављује минималне цене паркирања, без зараде комуналног предузећа. Оне би требало да само покрију трошкове рада паркинг сервиса, плате радника и трошкове чувања возила која буду померена. Он још и објашњава да ће имати две зоне паркирања са различитим ценама.

− У првој зони ће бити нешто виша цена у оносу на другу зону, с тим да ће други сат паркирања бити скупљи него што је први сат. Тиме бисмо навикли грађане да се минимално задржавају у тој првој зони, да не бисмо стварали непотребну гужву – каже Радичевић.

Председник Радичевић је свестан тога да ће бити различитих ставова око рада паркинг сервиса јер је то новина у граду.

− Покушали смо да скупимо што више информација од осталих градова који већ имају организоване паркинг службе, да не направимо много пометње, много грешака. Није искључена могућност да ће се појављивати грешке у самом раду, али све ће се исправити и кориговати у што краћем року. Циљ је тај да сви имамо безбедан саобраћај и адекватно место за паркирање − закључује први човек Алексинца.

Разумљив је политички опрез челника алексиначке локалне самоуправе, јер је слобода паркирања где нам је најзгодније узела маха и тешко ју је искоренити. Свака промена код знатног броја грађана изазива негодовање. Међутим, чињеница да када се нађемо у Нишу или Сокобањи, наше понашање је сасвим другачије. Тада смо приморани да поштујемо правила организованог паркирања и није нам дозвољено да бахатим понашањем сметамо другим учесницима у саобраћају.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =