Почиње: Алексинац од сутра позоришна престоница Србије

Наш град је од сутра, па у наредних шест дана у знаку Десетог јубиларног Фестивала првоизведених представа. На Великој сцени Дома културе за фестивалске награде бориће се пет представа. Сутра увече од 20 часова, време када играју све представе, алексиначкој публици представиће се београдски Атеље 212 представом „Ова ће бити иста”, за коју је текст написала Сташа Бајац, а режирао Иван Вуковић. У овој представи играју Урош Јаковљевић, Дејан Дедић и Иван Михаиловић.

У такмичарској конкуренцији су и представе „Последње девојчице”, у извођењу позоришта „Костолањи Деже” из Суботице, коју је режирао Кокан Младеновић, затим зрењанинско Народно позориште „Тоша Јовановић” са комадом „Дечко из последње клупе” рађеном по тексту савременог шпанског писца Хуана Мајорге, а затим представа „Флеке”, коју је по тексту Тијане Грумић у Краљевачком позоришту режирао Југ Ђорђевић. Ту је  и представа „Љубав се носи у триˮ по тексту Милене Богавац, а у извођењу Пулс театра Лазаревац,

– Додељују се награде за најбољи текст Слободан Селенић, награда за најбољу представу, награда за најбољу режију, награда за најбољу глумицу и глумца и награда за најбољу младу глумицу или глумца. Награда се зове Душан Дука Јовановић. Награде остају исте, само остаје на члановима жирија да их лепо и праведно доделе људима који се буду такмичили – каже за наш портал директорка Центра за културу и уметност у Алексинац Далиборка Стевановић, установе која је организатор фестивала.

Као представа која ће се играти у част награђених најављена је „Ноћ у кући господина Колакаˮ, у којој улоге тумаче Владимир Керкез, Бода Нинковић и Ирфан Менсур, који је и редитељ комада.

Као и ранијих година Фестивал првоизведених представа прати и богат пратећи програм, који ће бити одржаван од 19 сати у Арт галерији Дома културе. Првог дана фестивала биће традиционално отворена Изложба фотографија са претходног Фестивала двојице аутора Марка и Хаџи Миодрага Миладиновића. Пратећи програм чиниће и промоције књига „Пут до позоришта” Небојше Брадића и „Драме за децу” Жељка Хубача, затим промоција радио-драма Гроздане Олујић и нових издања Стеријиног позорја, а у алексиначким основним школама „Вожд Карађорђе” и „Љупче Николић”, током уторка и среде, биће одржане глумачке радионице за децу.

Заинтересовани љубитељи позоришта већ сада могу да набаве улазнице за појединачне представе по цени од 300 динара, а комплет карата за свих шест вечери је само 1200 динара.

Покровитељ Фестивала и овог пута је Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + eight =