Алексинчани и даље памте Томине песме

Пуна Велика сала Дома културе синоћ је сведочила да ванвремски Тома Здравковић још увек није заборављен и да његове песме живе и даље привлаче публику.

Пета по реду манифестација „Сећање на Тому Здравковића”, посвећена певачу који је на јучерашњи дан рођен у Алексинцу 1938. године, окупила је поштоваоце његовог рада, а занимљив и разноврстан програм остаће дуго упамћен.

Најпре су наступили Љубица Величковић на виолини и АлександарРистићна клавиру. Они су изводили Томине песме у класичном аранжману. Затим, након њих наступила је етно-група „Калем” која је у свом аранжману изводила Томине песме. Неколико песама отпевала је глумица Оливера Бацић, а остао је упамћен и наступ оркестра Срђана и Кристијана Азировића – Прве трубе Гуче. На крају је на виолини Томину песму одсвирала осмогодишња девојчица Данка Вељковић. Домаћин вечери био је нишки глумац Александар Михаиловић који је био у улози Томе Здравковића.

− Ово је једна мало другачија форма, јер је у питању музичка академија посвећена његовом рођендану. Није то баш глумачки задатак у пуном маху који бих ја као глумац радио. Ја сам радио за документарни филм о Томи Здравковићу цео оф и тада сам се потрудио да што верније дочарам Тому али, у суштини, човек само треба пратити његов дух и његову мисао. Оно што је једна топла, срдачна, јужњачка енергија коју је он имао и та једна боемштина коју је носио је оно што највише краси Тому Здравковића − рекао је Михаиловић.

Иначе, идеја о овој манифестацији почела је много раније, пре једне деценије, што је и рекао на крају концерта најзаслужнији у Центру за културу и уметност за одржавање овог скупа Милош Паовић.

− Када смо покретали идеју о овој манифестацији пре неких десет година, почели смо од нуле. Градили смо је, сви су нам се придружили. Некад је довољан један човек, али када је човек довољно лењ, онда му је потребан неко ко ће да га гура напред. Ја сам имао ту подршку од првих треунтака до данас − казао је Паовић.

На крају вечери први пут је уручена плакета за несебични допринос манифестацији „Сећање на Тому Здравковић”. Њу је ове године добила Гордана Живановић, пензионисани радник Центра за културу и уметност Алексинац која је доста радила на покретању ове манифестације.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =