Trening za privrednike

Почео тренинг за привреднике: Како до бесповратних средстава из фондова?

Како да дођу до бесповратних средстава, да унапреде свој бизнис или да успешно израде бизнис план и започну посао, алексиначки привредници имају прилике да сазнају током тродневног тренинга, који је отворен данас у сали Скупштине општине Алексинац.

Кроз тренинг, који укључује и посете фирмама и давање конкретних савета, полазнике ће провести стручњаци из нишке агенције „Статус консалтинг”. Миодраг Илић, консултант у овој фирми, каже да постоји мноштво фондова при министарствима, Фонду за развој, Развојној агенцији, који нуде бесповратна средства, али да је наш привредни сектор углавном неинформисан.

‒ Ко нема довољно средстава да финансира, а не испуњава услове да може код банака да се задужи за неку инвестицију, уз помоћ ових фондова који пружају и бесповратна средства и грејс период и реално вредновање хипотеке, може доћи до средстава и тако да подстакне свој бизнис, односно да утиче на развој свог бизниса – рекао је Илић. 

Trening za privrednike
Фото: С. Живковић 

Он је подсетио да је Фонд за развој Републике Србије прошлогодишњом клаузулом дао још веће подстицаје старт-ап компанијама у неразвијеним општинама, где спада и Алексинац.

‒ Сва улагања на територији општине Алексинац када је реч о почетницима, односно фирме које су нове могу да добију 40 процената бесповратних средстава – рекао је Илић, додајући да је уз минималан кредит од два процента годишње овај програм тренутно најповољнији на територији Србије.

‒ Што се тиче овог старт-ап програма он је био активан до почетка јула месеца ове године. Услед недостатка средстава тај програм је обустављен, а оно што ја имам као најаву од Фонда за развој неће бити покретан до ове године, већ тек почетком наредне године. Можете слободно и ове године отворити фирму јер ће услов бити да фирма буде отворена од 1. јануара 2019. године па надаље – рекао је Илић. 

Trening za privrednike
Фото: С. Живковић 

Станковић: Домаћи привредници заслужни за пад незапослености

Тренинг је отворио председник општине Ненад Станковић, рекавши да се локална самоуправа труди да изађе у сусрет домаћим привредницима, а да је потврда њиховог успешног пословања то што се, и поред чињенице да у скорије време Алексинац није имао неког већег инвеститора, број незапослених смањује.

‒ Јануара месеца 2013. године имали смо на евиденцији 8.040 незапослених лица, а претходног месеца, августа, имали смо 6.020. Јесте да је ‘Грамер’ отворио нове погоне на Алексиначком Руднику и да је тамо запослено 500-600 радника, али ми говоримо о смањењу од 2.500 хиљаде људи – рекао је председник Станковић. 

На питање колико евиденција Националне службе реално приказује стање на тржишту рада, председник општине изнео је став да бројке никада нису реалне и да је вероватно број незапослених мањи.

‒ Број незапослених лица је озбиљније мањи зато што се на евиденцији Националне службе пријављују лица која не би желела да раде. Има људи који чекају тамо годину, две до пензионисања и да им понудите посао они углавном не би прихватили. Примају апанажу од Националне службе, задовољни тиме чекају још 12 месеци да се скину са Националне службе и да иду у пензију – рекао је Станковић. 

На данашњем тренингу било је речи и о подстицајима Националне службе за запошљавање и мерама активне политике запошљавања локалне самоуправе. Ове године за те намене издвојено је 12,5 милиона динара, што је за два и по милиона више у односу на претходну годину.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − 11 =