Почео Фестивал меда

Поводом Младенаца, данас је у нашем граду почео традиционални фестивал меда. И ова петнаеста по реду манифестација која има културни, изложбени, промотивни и туристички карактер, пружа прилику грађанима да на штандовима овдашњих регистрованих пчеларских газдинстава набаве мед провереног квалитета и друге пчелиње производе по приступачним ценама.

И ове године на фестивалу учествује Пчеларско газдинство „Стевановић” из Крушја које нуди багремов, липов и ливадски мед, као и препарате на бази меда, млеча и биља, прополис капи, полен и медењаке.

Цена меда ове године се креће од 700 до 800 динара за килограм а Газдинство „Ристић” из Житковца купцима је понудило и паковања од 100, 250 и 500 грама.

‒ С обзиром на економску ситуацију одлучило смо се и за мања паковања и могу рећи да је првог дана интересовање грађана солидно. Овај мед је иначе са подручја од Горњег Адровца према Јастрепцу које је веома повољно за чување пчела ‒ поручује Драгослав Ристић.

Последњих година на фестивалу меда активно учествује и предузетник Стојан Ђорђевић из Прћиловице који се овим послом, како сам истиче, бави аматерски.

‒ У понуди имам ливадски и багремов мед. Ове године мед је изванредног квалитета. Имам 73 кошнице и сваке године за време паше селим их најпре у Горњи Адровац, након тога у Црни Као и Врбовац а на крају и на ливадску пашу у околини Куршумлије. Тврдим да на алексиначком тржишту сви ови људи који сада излажу имају прави мед врхунског квалитета ‒ каже Стојан и саветује суграђанима да мед конзумирају као храну да га не би користили као лек.

ПГ „Димитријевић” из Доњег Крупца поред меда купцима нуди и неколико врста јабука а према речима Уроша Димитријевића људи су се првог дана више интересовали за цену и квалитет и да очекује да ће продаја у наредна два дана бити боља.

На овом фестивалу који траје до петка 22. марта своје штандове имају и УГ „Радиност” и Пољопривредна школа „Шуматовац” из Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 4 =