Почело обележавање Дана општине – Догађаји које треба обићи

Алексинац је данас у знаку обележавања 5. јуна, Дана општине. Већ од десет сати грађани и њихови гости могу да обиђу штандове са домаћом храном и рукотворинама, а неке од тих деликатеса и да пробају. Испред Туристичко информативног центра, преко пута Поште, је постављен штанд са храном који су уредили ученици алексиначких школа и њихови васпитачи у сарадњи са запосленима у Установи за одмор и рекреацију деце „Липовац”.

Ови вредни малишани су већ боравили у Липовцу ради наставе у природи, и том приликом су се упознали и са кулинарским умећима те установе. Тако се родила идеја да заједничким снагама за Дан општине приреде леп догађај за своје вршњаке и старије суграђане.

У исто време на шеталишту у дрвеним кућама траје традиционална Манифестација „Вредне руке” у организацији Удружења грађана „Радиност” из Алексинца. На изложбеним штандовима, осам удружења жена са подручја наше општине и Удружење МНРЛ из Алексинца поставили су разне производе од хране до ручних радова. Права прилика да се подсетимо наше гастрономске традиције, али и културног наслеђа када су у питању вез, хеклање и друго.

У улицама Момчила Поповића и Књаза Милоша, у центру Алексинца, од 10 часова и 30 минута је неколико смотри, попут приказивања материјално -техничких средстава Одреда Жандармерије, Црвени крст изложио је опрему за деловање у кризним ситуацијама, а грађани могу да се прикључе и акцији добровољног давања крви.

У 12 часова је Свечана академија у Великој сали Центра за културу и уметност са пригодним програмом, када ће бити и додељене награде и признања поводом Дана општине заслужним појединцима и колективима.

После подне, од 15 часова, најављена су два догађаја у Великој сали Дома културе. Промоција приређених издања „Јурмуса и Фатима” и „Ослобођење шест нахија 1833” и премијерно приказивање играно-документарног филма „Вода – Последњи дани пуковника Рајевског” у продукцији Алексиначког аматерског позоришта „Дука Јовановић”.

Свечано вече најављују глумци алексиначког „Театра 91” који ће у Великој сали Дома културе од 19 часова одиграти представу „Звездана прашина”. На завршетку Свечаног дана на Стадиону за мале спортове бесплатни концерт „Рибље чорбе”. У случају кише догађај се сели у Дом културе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × two =