Почела вакцинација против грипа

Вакцинисање против грипа почело је данас у просторијама вакциналног пункта Дома здравља у Дому културе у Алексинцу.

Заинтересовани грађани могу да приме вакцину, која је бесплатна, сваког радног дана и суботом од 8 до 15 сати, осим недеље.

Из Дома здравља позивају сва заинтересована лица да се вакцинишу, те тако овом превентивном мером предупреде појаву сезонског грипа и његове могуће компликације, а потребно је да понесу медицинску документацију која документује хроничну болест, личну карту и здравствену књижицу.

Дом здравља Алексинац тренутно располаже са 1.200 доза четворовалентне вакцине VAXIGRIP TETRA француског произвођача SANOFI PASTEUR и она је пре свега намењена хроничним болесницима, особама старијим од 65 година, лицима запосленим у јавним службама, особама са високим ризиком од пратећих компликација, такође, здравственим радницима и радницима социјалне заштите.

Иначе, годишње у свету преко 300.000 људи умре од грипа, и то су практично скоро искључиво хронични болесници, који су најподложнији тешким компликацијама ове наизглед безазлене болести, а сада је ситуација много опаснија, због још увек присутне болести Ковид-19.

Како стоји у саопштењу ове алексиначке здравствене установе, званишни подаци говоре следеће:

  • Смртност код оболелих од кардиоваскуларних болести који оболе и од грипа, расте чак 52 пута!
  • Смртност код оболелих од респираторних болести који оболе и од грипа, расте чак 120 пута!
  • Смртност код оболелих од кардиоваскуларних болести удружених са дијабетесом који оболе и од грипа, расте чак 240 пута!
  • Смртност код оболелих од кардиоваскуларних болести удружених са респираторним болестима који оболе и од грипа, расте чак 435 пута!

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + twenty =