Почела вакцинација деце узраста 16 и 17 година

Према закључку Стручног комитета за имунизацију са састанка одржаног крајем априла, деца узраста 16 и 17 година могу да се вакцинишу против КОВИД 19 и то Pfizer – BioNTech вакцином. Она ће од данас моћи да приме вакцину и у Алексинцу што нам је и потврдио директор Дома здравља др Родољуб Живадиновић.

− Од данас сва деца узрасра од 16 година могу да се вакцинишу искључиво Фајзер ваквином, јер је то једина вакцина која је тренутно одобрена за тај узраст, а вероватно ће  друге у скорије време. То ће функционсати сасвим нормално као и за одрасле, само што ће се обављати у диспанзеру за децу. Што се тиче оних који имају минимум 18 година, они ће се вакцинисати као и до сада у Дому културе иако до 19. рођендана припадају дечијем, али ће се вакцинисати на главном пункту и они могу да бирају вакцину, не само Фајзера − објаснио је др Живадиновић.

Како сроји на званичном сајту Дома здравља, све што важи за одрасле то важи и за децу тог узраста. Могу да дођу кад пожеле, али прво да се пријаве телефоном да се не би правиле гужве, а могу и лично на шалтеру дечије службе. Контакт телефон је 804-136 одељење за здравствену заштиту деце Дома здравља и том приликом родитељи ће оставити свој контакт телефон и обавиће се вакцинација или ће бити обавештени дан раније када да дођу са децом.

Када је реч о имунизацији одраслог становништва на територији наше општине, она добро тече.

− Већ смо на неких 33,8 процената оних  који су прими прву дозу, а 23 оних који су примили и другу дозу. Прешли смо петину комплетно вакцинисаних, петину одраслог становништва − рекао је др Родољуб Живадиновић.

Што се тиче епидемијске ситуације и она је значајно боља. Према доступним подацима већ данима су једноцифрени бројеви, а јуче је био први дан без иједног позитивног.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 12 =