Почела Девета конференција, учесници из региона

Алексинац је данас и наредна два дана домаћин професорима физике  из региона, као и једном броју универзитетских професора који ће бити међу презентерима својих радова на Међународној конференцији о настави физике у средњим школама. Ове године физчки је присутно око половине учесника, док ће се друга половина обратити скупу онлајн.

Свечаним отварањем у Мултимедијалној сали Алексиначке гимназије почео је скуп, који уз подршку локалне самоуправе организују алексиначке средње школе. На свечаном отварању говорили су директорка Гимназије Данијела Вељковић, председник општине Алексинац Далибор Радичевић и професор Љубиша Нешић.

Директорка Гимназије је у свом обраћању истакла допринос професора физике и Општине Алексинац у организовању оваквих скупова.

‒ Ентузијазам наставника физике наше општине и огромна подршка Општине Алексинац, која је свих девет година са нама, нам је омогућила реализацију овогодишње конференције ‒ казала је она.

У име Организационог одбора скуп је поздравио председник општине Алексинац Далибор Радичевић који се захвалио професорима и директорима школа што својим ангажовањем доприносе да се овакве конференције одржавају у граду на Моравици. Он је изнео и конкретне податке о броју учесника.

‒ Укупно имамо 108 учеснка, од тога је десеторо ученика. Почев од Пуебла из Мексика, Москве, свих бивших република Југославије, као и пријатељи из Бугарске који су данас овде са нама ‒ напоменуо је први човек алексиначке локалне самоуправе.

Професор Љубиша Нешић, који је био задужен за програм скупа, осим похвела за организацију скупа напоменуо је и ентузијазам самих средњошколских професора, у овом случају физике.

‒ Јасно је да предавачима, најчешће, учешће на оваквим скуповима не представља никакву посебну материјалну добит. Овде смо заправо само ради промоције наше науке, наставе физике, дружења, размене искустава, што заправо на неки начин издваја, можда, генерално просветни део наше заједнице ‒ похвалио је своје колеге овај професор.

Драгољуб Димитријевић из Друштва физичара Ниш се захвалио свим садашњим и бившим представницима општине Алексинац, као и садашњим и бившим директорима алексиначких школа што су омогућили ову конференцију која следеће године слави јубилеј десет година одржавања. Похвалио је и два професора физике из Алексинца.

‒ Велику захвалност и похвалу дугујемо Славољубу Радуловићу и Братиславу Симићу и још неким колегама. Они нису имали претходнике, они од почетка раде ово сами. Наравно, ту је професор Љуба Нешић са Природно математичког факултета универзитета у Нишу који води рачуна о садржају овог програма ‒ истакао је овај учесних допринос својих колега физичара у припреми досадашњих девет скупова.

Поводом Девете међународне конференције о настави физике у средњим школама издат је Зборник радова.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + thirteen =