Почела берба, цена још непозната

Годинама уназад општина Ражањ је последњих дана јула месеца у знаку купине, за разлику од општине Алексинац где су површине под овим бобичастим воћем занемарљиве.

Према речима председника Удружења воћара у Ражњу Братислава Милосављевића, почела је берба купине сорте лох нес, а за 5-6 дана стићи ће на род и чачанка. Међутим, купинари се сусрећу са једном непознаницом, а то је цена откупа овог воћа.

− Надамо се да ће бити солидна цена, очекујемо солидну цену, бољу него прошле године. То нам је најважније. Шта ће и како ће даље бити видећемо. За сада нема понуде, хладњачари тако раде, чекају задњи дан. Лохнес се откупљује без цене, цена ће тек накнадно бити одређена − каже Милосављевић.

Он додаје да су незванично чули да ће цена бити 250 динара за купину, што је по њему добра цена коју би узгајивачи купина прихватили, али је још увек то само прича.

Иначе, ранијих година површине под купином је било много више на територији општине Ражањ, али су неке искрчене, пре свега чачанка, па је тренутно подједнако заступљена са лох несом. Када је реч о новим засадима купине, како каже Милосављевић, ту је статус кво.

− Људи још не подижу нове плантаже, као што је некада било. Видећемо, ако се стање поправи можда ће бити нових засада, а можда и неће − завршава Братислав.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + fifteen =