Planinarsko društvo Brdjanka

По снегу и леду до врха Ртња

Планинари и планинарке алексиначке „Брђанке” ни минулог викенда нису мировали. Учествовали су у 39. Божићном успону на Ртањ, традиционалној акцији коју је и ове године организовало Омладинско планинарско-скијашко друштво „Драган Радосављевић” из Зајечара.

Упркос хладом времену и залеђеној стази, пут мистичног Ртња кренуло је преко хиљаду планинара и љубитеља природе из 73 клуба из свих крајева Србије. На највиши врх, Шиљак, на надморској висини од 1565 метара, учесници акције су могли да стигну из два правца: северном страном планине дугом 15 километара, или јужном страном која је 500 метара краћа.

Planinarsko društvo Brdjanka

– Успон северном страном је био тежи, мада обе стазе уопште нису биле лаке. Због леда који је прекривао већи део обеју стаза, успон је био знатно отежан, али то је у исто време био и прави изазов за све учеснике акције, казао је за наш портал председник Брђанке, Немања Анђелковић. – Из нашег клуба у акцији је учествовало 19 планинара и планинарки; њих 11 је било на северној страни, а осморо је ишло јужном страном, додаје наш саговорник и истиче чланове групе који су се кретали северном страном, јер су значајно помогли организаторима у реализацији акције у најнеприступачнијим деловима стазе.

Ово је била већ четврта акција Брђанке у новој 2022. години, активности ће се наставити и наредних викенда, а за сам крај месеца, 30. јануара, у плану је једнодневни излет на Копаоник.

Planinarsko društvo Brdjanka


Фотографије: ПСК Брђанка 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =