По десети пут у част „Вина и љубавиˮ

„Вече вина и љубавиˮ је једна од манифестација у општини Алексинац која је традиционално и ове године, после паузе од две године због короне, организована по десети пут. У складу са тренутном економском ситуацијом овог пута, уместо у ресторану, ово друштвено окупљање организовано је у стилу банкета у Дому омладине.

Око осамдесет гостију, различитих животних доби и професија, окупило се у циљу да се јавност подсети на предстојећи празник 14. фебруар, када је Свети Трифун, који важи и за заштитника виноградара.

Нажалост, и овог пута, дегустирала су се вина произведена на подручју других општина, пошто је ова производња у алексиначком крају, некада познатом виногорју, скоро замрла. Након масовног крчења винове лозе и пропасти предузећа која су се бавила производњом вина, чека се појављивање неког индивидуалног заљубљеника у винову лозу који би полако враћао сјај некада чувене алексиначке ружице, белих и црвених вина.

Десето „Вече вина и љубавиˮ је представило три винарије. То су: винарија „Тодоровићˮ из Липовца код Ражња, винарија „Аранђеловићˮ из Прокупља, и винарија „Магазаˮ из Велике Дренове. Винари су алексиначкој публици понудили своја вина из берби 2019. до 2021. године. У питању је осам винских етикета, и то бело, розе и црвено вино од „Тодоровићаˮ из серије „ Doodle wineˮ, затим ружица и прокупац од „Аранђеловићаˮ, као и шардоне и барик, розе и мерлот из „Магазеˮ.

По оцени стручног консултанта Саше Пауновића из Крушевца сва понуђена вина су била изузетног квалитета.

‒ Розе „Тодоровићˮ је свеже вино, воћних тонова, складних киселина и необично дуге завршнице. Прокупац „Аранђеловићˮ носи са собом све одлике ове аутохтоне српске сорте и ароме црвеног и шумског воћа. Мерлот „Магазаˮ, вино које је покупило бројне награде на релевантним винским оцењивањима и сајмовима у земљи и иностранству, одликује се сортним мирисом, хармоничним танинима и изузетним балансом ‒ издвојио је Пауновић по једно вино од сваког произвођача.

Присутни, осим доброг расположења и лепих успомена, са овог окупљања су могли да понесу и понеки поклон ако су имали среће у наградној игри. Поклони су били бутељке вина, мајице, паркинг карте, ваучери за украсно цвеће, лопте, сокови од ароније и другог воћа до здравствених прегледа. Дародавци су били Пољопривредно газдинство „Новковићˮ из Гредетина, ЈКП „Комуналне услугеˮ, Плантажа ароније „Милошевићˮ из Моравца, Спортско рекреативни центар Алексинац, Градско позориште „Театар 91ˮ, Поликлиника Макс Медик – Алексинац и Радио Алексинац.

Стихове је присутној публици говорио Власта Н. Ценић, песник и сарадник Радио Алексинца.

Организатори и оснивачи манифестације су Удружење „Јагодаˮ из Гредетина и Радио Алексинац. Један део финансијских средстава обезбеђује и Општина Алексинац у оквиру Конкурса за суфинансирање активности удружења грађана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 7 =