План мерa штедње енергије обавеза јавних установа, предузећа и школа

Општинско веће општине Алексинац на телефонској седници крајем прошле седмице, донело је Наредбу јавним предузећима и установама, чији је оснивач локална самоуправа, као и основним и средњим школама на територији наше општине, да израде План мера уштеде електричне и топлотне енергије за зиму 2022/23. године.

Субјекти на које се односи наредба, у обавези су да тражени документ израде и доставе именованом енергетском менаџеру општине Алексинац до 7. октобра текуће године. Општински енергетски менаџер има обавезу да у сарадњи са именованим институцијама и предузећима сакупља податке о уштеди енергије и исте месечно прослеђује Министарству рударства и енергетике Републике Србије.

Министарство рударства и енергетике Србије је крајем августа саопштило да је донело предлоге препорука за смањење потрошње електричне и топлотне енергије за државну управу, јединице локалне самоуправе, предузећа у државном власништву, привреду и домаћинства.

Када је реч о локалним самоуправама, органима државне управе, државним предузећима, јавним установама и привреди, предлог препорука су рационалнија употреба јавне расвете, ограничење рада декоративне расвете на јавним објектима, коришћење ЛЕД расвете, замена столарије и генерално унапређење енергетске ефикасности, постављање соларних панела, прелазак са грејања на струју на други вид грејања и коришћење топлотних пумпи, што би требало да омогући смањење потрошње енергије за 15 одсто у односу на исти период прошле године, наведено је у тадашњем саопштењу овог министарства.

Наглашено је да је посебно важан предлог препоруке да сва јавна предузећа направе план уштеде потрошње, а да јавна предузећа у енергетском сектору направе и планове за смањење губитака дистрибутивне и преносне мреже.

Општина Алексинац, доношењем од стране локалне владе горенаведене наредбе, се придружила осталим локалним самоуправама у Србији које су већ, или ће ускоро усвојити сличан документ.

Насловна фотографија: Илустрација (извор: Гугл / Pixabay).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − seven =