Pionir srpskog zdravstva u Aleksinačkom karantinu

Mnogo je stranaca koji su u Srbiji u 19. veku ostavili neizbrisiv trag bilo da je reč o kulturi, prosveti, nauci ili obrazovanju a koje je prekrio veo zaborava. Među njima je svakako i dr Herman Majnert, koji se smatra pionirom srpskog zdravstva. Zahvaljujući Nenadu Karamijalkoviću, etnologu-antropologu iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu i njegovom predanom istraživanju arhivskih fondova, literature i periodike, rasvetljen je boravak dr Majnerta u Srbiji od 1836. do 1858. godine. Iz tog obimnog istraživanja proistekla je izložba sa pratećim katalogom koja doktoru Majnertu dodeljuje zasluženo mesto u istoriji srpske medicine. Posle Beograda i Kragujevca, ova izložba od sinoć krasi i prostor Galerije Centra za kulturu i umetnost.

Doktor Majnert je u Srbiju došao 1836. godine ali se njegovo ime najviše vezivalo za veliku epidemiju kuge u Kneževini Srbiji 1837. godine. Tada kao mlad lekar napravio je grešku zbog koje je “crna smrt” prodrla u unutrašnjost kneževine. Kako kod 53 osmanska vojnika koja su se zadesila u Aleksinačkom karantinu nije prepoznao kugu, već je smatrao da je reč o groznici zbog iscrpljenosti, pustio ih je da nastave put ka beogradskom garnizonu. Na putu ka Beogradu zaraženi turski vojnici su posejali kugu u Ražnju, Ćićevcu, Paraćinu i Jagodini nakon čega je nastala panika u zemlji.

‒ Manje je poznato da se sa epidemijom upravo doktor Majnert najpredanije borio. Tokom dvomesečnog pakla u Ražnju doktor Majnert je hrabrim angažovanjem doprineo zaustavljanju ove pošasti koja je odnela svega 230 žrtava što je imalo snažan odjek u evropskoj javnosti. Zbog iskazane hrabrosti i stečenog znanja o kugi ali i zbog zalaganja doktora Nađa, knez Miloš ponovo Majnerta postavlja za lekara Aleksinačkog karantina ‒ rekao je između ostalog autor izložbe Nenad Karamijalković.

Po zaustavljanju epidemije, dr Majnert je radio na oporavku kužnih bolesnika stacioniranih u Aleksinačkom karantinu, a u martu 1838. knez Miloš ga šalje hitno za Beograd gde je izbila epidemija velikih boginja i trbušnog tifusa. Poučen ranijim iskustvom dr Majnert je uspešno obavio povereni zadatak nakon čega mu je dodeljeno zvanje gardijskog lekara.

Doktor Herman Avgust Majnert je rođen 1806. godine u Bohemiji, jednoj od tri češke provincije u Austrijskom carstvu. Pored Pešte u kojoj je stekao diplomu, prvi fizikus Kragujevačkog i Beogradskog okruga, je medicinu studirao i u Pragu i Beču. Umro je u Beogradu 1858. godine.

Biografsko- dokumentarna postavka posvećena pioniru civilnog saniteta Srbije, Nemcu koji je čitav radni vek posvetio dobrobiti naroda male balkanske kneževine, otvorena je do 1. aprila.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 3 =