Песникиња Виолета Јовић: Једна од највећих вредности јесте језик

На јавном часу у алексиначкој Основној школи „Вожд Карађорђеˮ посвећеном Дану матерњег језика учествовали су песници Власта Н. Ценић и Виолета Јовић. Песникиња Јовић је у изјави за наш медиј још једном напоменула значај Алексинца када се говори о очувању наслеђа. Она је казала да се веома радује што је са Властом Ценићем гост у нашем граду, јер је Алексинац колевка Републичке смотре „Читалићаˮ, и да је Алексинац мали град, али велики на културној мапи Србије. Она је још и поручила.

‒ Јако је важно сачувати себе, сачувати своје корене, сачувати културну ризницу, која се генерацијама преноси са колена на колено у свим нашим породицама. Породица јесте основна ћелија друштва, а у пордици се чувају вредности, све оне људске, и народне наравно. Једна од највећих вредности јесте језик. У народном језику, матерњем језику, који смо посисали са мајчиним млеком, баштинимо све оно што јесте култура нашег народа и очувањем те ризнице, ми јесмо богат народ – истакла је Јовић.

Ова песникиња сматра да је богатство у знању, богатство је у свести да не можемо бити неко други, да оног ко је други, другачији, треба да разумемо, волимо и поштујемо због његове различитости и наравно, поштујемо његов идентитет, а ми сопствени идентитет морамо да сачувамо.

‒ Чувамо га, између осталог, и на овај начин, на најбезбеднијем месту, а то су књиге – завршила је Виолета Јовић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − five =