Песник чија је звезда засијала након светског рата, али угашена Голим отоком

Библиотека „Вук Караџићˮ сутра, у среду, од 13 часова у својим просторијама организује књижевни матине на коме ће бити промовисана књига изабраних и сабраних стихова „Барјак на олујуˮ, аутора Велеса Перића.

О књизи говориће Милоје Дончић, приређивач и професори др Предраг Јашовић и др Милутин Ђуричковић.

− На “менију” ће бити мање познати југословенски и српски писац и песник Велес Перић. Могу слободно да кажем, по речима његовог прирађивача, један од највећих трагичара поета који није нашао заслужено место у нашој књижевности. Сутра ћемо имати прилику да причамо о његовом ауторском лику и делу – рекао је за наш портал Синиша Голубовић, уредник програма Библиотеке „Вук Караџић”.

Велес Перић, право име Петар Перић, је српски песник рођен у Београду 1924. године, а умро је у истом граду 1991. године. Године 1943. је, због припадности СКОЈ-у избачен из Треће београдске гимназије, да би матурирао тек 1945., по ослобођењу. Студирао је права на Београдском универзитету и био један од најпопуларнијих песника 1946. и 1947. године, све до хапшења 1949. и отпремања на Голи оток. На Голом отоку проводи два пута по две и по године, од септембра 1949. до јануара 1955. године.

Учествовао је на митинзима и масовно посећеним литерарним вечерима и читао своје јесењиновски надахнуте песме, које су и после његовог хапшења наставиле да живе тајно преписиване и умножаване. 

Неке од његових песама су данас заступљене у антологијама и изборима, а најпознатија „Кочијашуˮ, сачувана у више верзија, пева се као стара градска песма.

Књига „Барјак на олуји: сабране и изабране песмеˮ, приређивача Милоја Дончића, у издању издавачке куће Ревнитељ, изашла је 2022. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen + 19 =