Перформанс у Алексинцу: „Женско гробље” опомена о страдању жена

Уочи сутрашњег, 18. маја, Националног дана сећања на жене жртве насиља, данас у главној алексиначкој улици чланице Удружења Ромкиња „Нада” из Алексинца и Центра за девојке из Ниша извеле су перформанс под називом „Женско гробље” којим су указале на веома важан друштвени проблем − фемицид. Оне су изговарале имена, године старости и порекло жена које су смртно страдале од стране оних који су их мрзели и насилно, терором, покушавали да их доведу у подређени положај. Како се чуло, само до пре два дана ове године је у таквим односима живот изгубило девет жена.

Осим те визуелне слике коју су пролазницима дочарале жене обучене у црно, активисткиње су делиле и промотивни материјал у циљу подизања свести о присуству фемицида у свакодневном животу и о неопходности да му се заједница и држава одлучније супротставе.

У просторијама Туристичко информативног центра Алексинац одржана је и трибина под називом „Дан сећања на жене жртве насиља” на којој су говориле Наташа Петровић, председница Удружења Ромкиња „Нада”,  активисткиња професорка Маја Нешић и Сара Плазинић из Центра за девојке из Ниша.

Фемицид је реч којом се описује убијање жена, и у ужем смислу се под тим подразумевају убиства код којих је главни мотив мржња према женама или настојање да се терором доведу или задрже у подређеном положају у односу на мушкарце у патријархалним друштвима.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × three =