Pepeljuga

Пепељуга у новом руху

Након два месеца припрема, у среду (7. новембра), пред алексиначком публиком премијерно је изведена „Пепељуга”, нови комад ансамбла „Театра 91”, који је по тексту Игора Бојовића на сцену поставио Бранко Поповић. Комад заснован на старој бајци са елементима модерног допао се најмлађој публици, а комични елементи којим обилује, насмејали су и развеселили и старије гледаоце.

Поред Алексинчана, Нинушке Стојановић, Зорице Стевановић, Срђана Стојадиновића, Слободанке Живковић, Бобана Тодоровића и Бојана Цветковића, у овој представи, улоге Пепељуге и принца поверене су крушевачким глумцима, Јелени Томић и Стевану Здравићу, коме је ово прва сарадња са алексиначким театром.

Pepeljuga ‒ Екипа је врхунска, рачунајући и доброг редитеља, шминкере, костимографе, сценографе, тон мајсторе, сви су на највишем могућем нивоу. Ово је врло интересантна верзија, прилично блиска тренутној популацији деце и требало би да што већи број људи види представу – поручује млади глумац, који је улогу модерног принца, скоро током читавог комада, морао да изнесе на ролерима.

– Није било страха, пошто је то прилично добро навежбано, али је било климаво на старту јер сам ролере возио као врло мали. Имали смо времена за припрему, разбио сам се мушки неколико пута, тако да сам се сада сконцентрисао да останем на ногама – каже Здравић, коме је ово шеста представа након дипломирања на Факултету уметности у Косовској Митровици.

И пред алексиначким глумцима редитељ је поставио занимљив задатак, па су се у улози маћехе и зле ћерке нашли глумци Бојан Цветковић и Бобан Тодоровић. Редитељ објашњава да је на овај начин желео да се врати традиционалним позоришним вредностима, када су у старим театрима улоге жена искључиво играли мушкарци, али и да кроз ову врсту травестије додатно насмеје и анимира публику.

Pepeljuga ‒ Већ сам играо бабу, али оваква врста жене за мене је био изазов, први пут сам имао овакву улогу и заиста је било тешко, али желео сам да се опробам у нечему новом. Уз помоћ нашег редитеља Бранка успели смо да нађемо неку линију, да не буде баш претерано женствено – каже глумац Бојан Цветковић и додаје да није очекивао да ће представа изазвати толике овације, посебно када је реч о одраслима.

Редитељу Бранку Поповићу, који је до сада режирао за бројна позоришта попут београдског „Звездара театра”, Српског народног позоришта у Новом Саду и многих других професионалних и аматерских ансамбала, Бојовићева „Пепељуга” први је комад који је поставио на алексиначку сцену.

‒ Драго ми је што радим са овом екипом, а осим ансамбла из Алексинца, ту су двоје сјајних глумаца из крушевачког позоришта. Дивна синергија се десила овде заједно са публиком. Pepeljuga Ми смо у ову представу, пре свега, унели неке ствари које се тичу деце. Данашње дете, није исто као оно од пре десет, двадесет или тридесет година. Трудили смо се да има доста комике коју деца јако воле, али није нам била жеља да се само забавимо. Желели смо да кроз ову игру, кроз забаву, а управо је то и предмет оног посла којим се ја професионално бавим као професор на Педагошком факултету у Ужицу, понудимо да нешто науче и о животу. То је оно што је, чини ми се, било најважније у овој представи – каже редитељ.

Премијерном извођењу комада присуствовао је и Игор Бојовић, аутор драмског текста и актуелни директор београдског позоришта „Бошко Буха”. Задовољство му је каже што је сарађивао са алексиначким позориштем, али и са редитељем Бранком Поповићем.

Pepeljuga ‒ Одавно сам желео да Бранко режира неки мој комад и то се сада остварило управо у Алексинцу где сам потпуно егзалтиран након ове представе. Видео сам сјајне глумце, неочекивано добре с обзиром да је реч о аматерском позоришту и верујем да ће они ускоро моћи да рачунају и на статус професионалног градског позоришта – сматра Бојовић. 

И редитељ и аутор текста сложили су се да је овим комадом „Театар 91” надмашио статус аматерског позоришта и да је он урађен на свим професионалним нивоима, те да би се могао наћи и у конкуренцији фестивала намењених професионалним позориштима.

Pepeljuga

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 14 =