Auto-3

„Паукˮ одмара, возачи дивљају

Свакодневно смо сведоци понашања бахатих возача који аутомобиле паркирају буквално где стигну, неводећи рачуна да ли ометају друге учеснике, односно одвијање саобраћаја. Међу све чешћим таквим сценама је и она коју је наш фоторепортер забележио пре неки дан у главној алексиначкој улици. Тада је неколико аутомобила било заустављено ван паркинг места, на коловозу, а возачи су у већини случајева хладнокрвно отишли да завршавају нека своја посла. Нису се баш забринули како су се осећале њихове колеге, којe су моралe да прођу том улицом као да возе слалом, обилазећи препреке. За сада ова бахатост углавном пролази без санкција. Многи виде решење у појављивању паука на овдашњим улицама. А када ће он напокон бити на терену?

Auto-1 За сада се са сигурношћу не може дати одговор на ово питање. У Јавно комуналном предузећу „Комуналне услугеˮ кажу да су још новембра прошле године купили ново возило за уклањање непрописно паркираних аутомобила, које је коштало 15 милиона динара.

‒ Очекујемо Одлуку о јавном паркиралишту кроз коју ће бити регулисано и уклањање неправилно паркираних возила са јавних површина – каже Будимир Марковић, директор „Комуналних услугаˮ и негира гласине да је недостатак квалификованог возача узрок што још увек „паукˮ није у функцији. 

Марковић још објашњава и да уклањање аутомобила са јавних површина није директно повезано са наплатом паркирања. Он каже да уклањање аутомобила са непрописних места може да почне брзо након усвајање општинске одлуке, а да је за наплату паркирања потребно расписати тендер што захтева још два додатна месеца.

Auto-2 У општини, пак, другачије тумаче догађаје. Предочили су нам да постоји одлука о јавним паркиралиштима из 2006. године, која је више пута обогаћена изменама и допунама. Једна од тих промена је из 2007. када су јавна паркиралишта поверена „Комуналним услугама” на коришћење. Такође и допуном одлуке о поверавању обављања послова ЈКП „Комуналне услуге” за 2019. годину, овом предузећу додељено је управљање јавним паркиралиштима, као наплата услуга.

На нашу опаску да постоје општинске одлуке у овој области, први човек „Комуналних услуга” Будимир Марковић каже да су, по његовом тумачењу, ови документи превазиђени и да нова скупштинска одлука треба да се заснива на прошлогодишњем пројекту о уређивању паркиралишта, што би значило и јасно дефинисање која се паркинг места наплаћују, а која не. Раније општинске одлуке, по његовом мишљењу, више су прилагођене условима када је инкасант наплаћивао паркинг, а не могућностима да се СМС поруком врши плаћање.

Очито да у овом случају постоји размимоилажење у размишљању приликом оцењивања правних аката и претпоставке реалних догађаја на самом терену. Да ли ће заинтересоване стране сести и договорити се како да се уреди ова област или ће свако да тера своју причу док паук пландује неискоришћен, а поједини возачи дивљају?

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + four =