Ово може да буде све, само не дело једног анђела

Пригодним програмом и полагањем цвећа на споменик жртвама НАТО агресије данас су обележене 24 године од страдања нашег града у НАТО бомбардовању.

Петог априла 1999. године је било најтеже и тада је било највише жртава. У 21.35 бомбардован је цивилни део града. Са седам пројектила погођене су две централне градске улице. Погинуло је 11 цивила, а 50 задобило телесне повреде. Уништено је 700 стамбених објеката, а знатно оштећена, поред осталих и зграда Дома здравља и Хитне помоћи. Уништено је 35 породичних кућа и 125 станова, аутобуска станица и привредни објекти. Једна од бомби је са лица земље збрисала Улицу Душана Тривунца са шест породичних кућа, а десет је уништено у Улици Вука Караџића.

Тим поводом Одбор за неговање традиције и обележавање значајних историјских догађаја општине Алексинац обележило је овај датум пригодним комеморативним скупом. Прво је свештенство служило помен, а потом су чланови породица страдалих, делегације Општине Алексинац, Удружења бораца и Удружења резервних војних старешина положили венце цвећа на спомен-обележје.

Након полагања цвећа присутнима се обратио председник општине Алексинац Далибор Радичевић рекавши да је тог 5. априла 1999. године, један миран градић поново претрпео страдања од, како га они зову „Милосрдног анђела”.

− Ово може да буде све, само не дело једног анђела. Злочиначком агресијом нападнута је наша земља, а Алексинац је претрпео велико страдање, где је центар града, у близини Дома здравља, без икаквих војних и стратешких објеката, који би требало уништити, гађао је људе који су спавали мирно у својим кућама. Нама остаје само да се тих људи вечно сећамо. Никада их не можемо заборавити. Све су то невине жртве које ће бити трајно урезане у историју Алексинца као симбол страдања једног народа, и једног града. На нама је да те жртве никада не заборавимо и да млађим нараштајима увек пренесемо шта се десило тог петог априла и како су наши суграђани страдали − поручио је председник Радичевић присутнима.

Обележавање овог датума завршено је пригоднм културним делом програма који је припремио Центар за културу и уметност Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six + four =