Ово мало село чекају велике промене

Алексиначко село Доња Пешчаница, која тренутно броји око сто становника, у наредним месецима значајно ће побољшати своју инфраструктуру. Најављена је градња пута од Трњана до овог места, затим решавање водоснабдевања из Водосистема „Бресје”, као и уређење саобраћајнице кроз само насеље.

Већ у јуну је требало да започне асфалтирање дела општинског пута Трњане – Јаковље, деонице до Доње Пешчанице, али је због жалбе једног од учесника на тендеру тај посао привремено обустављен. Републичка Комисија за жалбе, после око пет месеци разматрања, потврдила је одлуку општинских служби које су спроводиле тендер, па се ускоро очекује потписивање уговора са извођачем радова. То нам је потврдио и први човек алексиначке локалне самоуправе председник општине Далибор Радичевић.

– Већ смо планирали у овој години да урадимо деоницу пута , од раскрснице у Трњану до саме Доње Пешчанице, међутим чекали смо одговор Комисије за заштиту конкурентности који је доста касно стигао. Тако да је сада потписивање уговора са извођачем у току. Испоставило се да наше службе нису направиле никакву грешку и да можемо да потпишемо уговор са извођачем радова – објаснио је Радичевић.

Новац из општинског буџета за ову деоницу пута од 1.700 метара је обезбеђен, а динамика завршетка реконструкције пута Трњане – Доња Пешчаница зависиће, нажалост, од временских прилика. Највероватније ће се житељи неколико алексиначких села по новом асфалту кретати од следећег пролећа.

У току су и радови на секундарној мрежи, пошто је примарни цевовод у дужини од око 900 метара, вредан око четири милиона динара, изграђен још у јесен 2017. године. Када ће вода потећи и у самим домаћинствима зависиће, како кажу у Јавном предузећу „Водовод и канализација”, од склопљених уговора са грађанима који су исказали интересовање, као и од динамике уплата одређеног број рата од стране будућих корисника. Учешће од око 65 хиљаде динара за добијање воде грађани плаћају на више рата, као и трошкове прикључка од 25 хиљада динара.

За наредно лето најављује се и посипање сеоских улица ломљеним асфалтом. Тај посао је био планиран за ову годину, али се одустало из оправданих разлога на које нам је указао и председник Радичевић.

– Сада се ради секундарна мрежа, а уједно ће се радити и прикључци на водоводну мрежу. Што је врло значајно и за то насеље, јер ће добити здраву пијаћу воду. А када причамо о дробљеном асфалту било је у плану да урадимо ту улицу у овој години, али смо одустали. Ако већ радимо секундарну водоводну мрежу доћи ће до раскопавања улица и онда би изгубило сврху сређивање улица које ћемо одмах раскопати – образложио је председник.

Пример Доње Пешчанице показује да реализација одређених идеја и намера није тако једноставна и када се обезбеди новац. Ту су законски прописи, њихова злоупотреба од стране појединаца и предузећа, субјективна неагилност, али и грађанска неактивност. Да тога није било све би ишло брже. Доња Пешчаница би имала нови асфалт до Трњана, овог лета не би имали проблема са водом. То сада није тако битно. Најважније је да ће од следећег лета ових стотинак житеља имати услове скоро као њихови сународници у граду. Можда ће то бити подстрек да се број становника у овој заједници више не смањује.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 3 =