Ово је неиздрживо и кадровски и материјално?

Притисак на алексиначки здравствени систем је велики, скоро на граници издржљивости. Како и да не буде када је у просеку дневно 65 новообоилелих од Ковид-а, а службе ураде на дан око 500 анализа. Просторије где је радила психијатрија претворене су у ковид амбуланту са целодневним радним временом. Клуб пензионера, где се примају терапије, је препун пацијената. Медицински тимови своју другу смену, која траје до 20 сати, продужавају до касно у ноћ, често и до два сата. Преко 30 одсто особља у Општој болници је ангажовано у ковид систему.

Општа болница је за протекла 2,5 месеца потрошила медицински материјал и лекове које троши у редовним условима за шест месеци. Затражена је финансијска помоћ од ресорног министарства, Републичког фонда и локалне самоуправе. Одговора нема, па је за четвртак заказан састанак са представницима Републичког фонда за здравствено осигурање. Општина је опрезна са буџетом и поред изузетне сарадње са Општом болницом није у могућности да пружи тражени обим помоћи. Општа болница је републичка институција па ће се решење, заједничким снагама, потражити у републичким органима.

др Сретен Вујошевић

То би укратко био препричан догађај са данашње седнице Општинском штаба када је заменик директора Опште болнице др Сретен Вујошевић изнео пред члановима овог тела тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој средини и запитао зашто се на данашњем састанку не разматра и захтев за помоћ здравственој установи коју представља. Председник општине Алексинац и командант Општинског штаба Далибор Радичевић је објаснио о ограниченим могућностима локалног буџета и да треба такве захтеве упутити ка министарству и фонду.

Да епидемија не попушта може се приметити и на основу осталих података. У прошлој седмици забележен је нови црни рекорд, јер је број датих терапија 1875, а у првој седмици овог месеца било је 1204 терапија. Јуче 295 пацијената је примило терапију, а од почетка марта 6529. Првог дана ове седмице у ковид амбулантама Дома здравља и Опште болнице тестирано је 214 узорака од којих је 85 било позитивно.

Неки од пацијената са којима смо разговарали су нам потврдили да је сваким даном све већи број особа које се лече у ковид амбулантама и да углавном купују одређене лекове, а да инфузиони раствори и те врсте лекова има са малим прекидима. Наш саговорник каже да је приметио да стално долазе лекови и инфузије, али да је народа много и да се доста троши. Углавном пацијенти, које смо контактирали, се позитивно изјашњавају о добијеним услугама и сами свесни тешке ситуације.

Да ли ће овакав прилив оболелих издржати алексиначки здравствени систем или ће морати да шаљу оболеле за Крушевац, Ниш и Сокобању остаје да се види. Из ових установа пак стижу упозорења да су све пуније са пацијентима. Зато због грађана и дела медицинског особља које улаже огромну енергију како би помогли оболелим треба све учинити да макар има довољно медикамената. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =