Rudari

Ove godine samo sećanje

Danas se Aleksinčani još jednom prisećaju događaja koji je pre trideset i jedne godine, sada već davne 1989. za trenutak paralisao grad. U severnom reviru jame „Morava”, na dubini od 700 metara, zauvek su izgubljena 90, uglavnom mlada, života, a ova tragedija obeležila je kraj osamdesetih godina, ne samo u Srbiji, već u celoj tadašnjoj Jugoslaviji.

Trideset prva godišnjica, jednog od najtužnijih datuma u istoriji Aleksinca, zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti obeležena kao ranijih godina komemoracijom i polaganjem cveća na Spomenik rudarima na Novom groblju, gde je sahranjen veliki broj stradalih kamarata.

− Zbog mera protiv korona virusa, a u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i zabrane okupljanja, odlučili smo da danas nemamo posebne aktivnosti. Ove godine nećemo obeležavati ovaj tužan dan na nikakav poseban način. U planu je renoviranje samog spomenika na groblju i na proleće izvršićemo rekonstrukciju, a sledeće godine, ako uslovi dozvole održaćemo ponovno obeležavanje ovog datuma − rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika.

Od nesreće krajem osamdesetih godina prošlog veka u Aleksinačkom rudniku se ne vrši eksploatacija, a ovdašnji rudari od tada izvode radove po drugim jamama. Kao navodi direktor Denić, rudnik se trudi da posluje, koliko je to moguće u ovom uslovima, normalno. Izvode radove u četiri druge jame, tako da u skladu sa situacijom rudnik funkcioniše sasvim solidno. Imaju sada dovoljan broj radnika, tako da je u principu situacija zadovoljavajuća.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

3 × 4 =