Ове године мањи приноси

Дани поља озимих стрних жита, односно презентација сортимента озимих стрних жита у сортном макроогледу, након Лужана, одржани су крајем прошле седмице и на парцели породице Живановић у Вукашиновцу.

Како оцењују стручњаци из Пољопривредно стручне и саветодавне службе Ниш, иако су услови за стрна жита били бољи у овом делу општине, са више падавина, и овде су пшенице у доста лошем стању. 

− Што се тиче дана поља у Вукашиновцу сасвим су други услови у односу на агроеколошке прилике у Лужану. На огледу је био мањи број сорти, односно, било је 12 сорти стрних  жита, од чега 9 пшенице и 3 јечма, међутим, услови су мало другачији. Жита су још увек сачувала лисну масу тако да ће у овом огледу у делу Алексинца, пошто су у право време пролазиле кише, последње падавине сигурно допринети да пшеница налије боље зрно, него у Лужану где је лисна маса доста давно изгорела, тако да ту не можемо очекивати неке високе приносе као што су били прошле године − оцењује Саша Станковић, саветодавац у ПССС Ниш.

По мишљењу струшњака и у Вукашиновцу није баш слика као што је била прошле године. Процењује се да ће приноси бити знатно нижи у односу на вишегодишњи просек, сигурно 30-40 посто. Биће парцела са високим приносом од 5-6 тона по хектару, али ће њих бити у много мањем проценту. У глобалу, значајан пад приноса изазвала је суша која је неповољно утицала на приносе срних жита у овој години.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × five =