Остало још двадесетак дана за суфинансирање енергетске санације

Програм суфинансирања енергетске санације породичних кућа и станова у оквиру пројекта „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији”, који спроводи Општина Алексинац, а у циљу финансијске подршке домаћинствима у процесу енергетске санације, спроводи се до краја овог месеца. Као и минулог месеца, Општина Алексинац је објавила листу дела крајњих корисника, односно домаћинстава и допуњену листу привредних субјеката који могу да изводе радове.

За сада је 56 наших суграђана, који су исказали жељу да енергетски санирају своје стамбене објекте, а да им у томе финансијски помогне локална самоуправа, добило средства и већина њих се изјаснила за прву меру, односно за замену столарије.

Ово је само део крајњих корисника, јер Јавни позив траје до утрошка средстава, а најдуже до краја овог месеца. Како укупно планирана бесповратна средства која Општина, заједно са средствима Министарства додељује путем овог позива, износе девет милиона динара, уз максимални удео бесповратних средстава за појединачне мере до 50 процената од укупне вредности пројекта, биће пара да се подржи још захтева.

Када је реч о листи привредних субјеката који могу да изводе радове, сви који се одлуче за овај вид инвестиције могу да се определе за једно од 27 предузећа са листе.

Заинтересовани грађани уз помоћ Општине, могу да замене спољне прозоре и врата, поставе материјал за термичку изолацију зидова, подова на тлу и испод кровног покривача за породичне куће, затим инсталирају котлове на природни гас или биомасу, уграде топлотне пумпе, замене постојеће или уграде нове цевне мреже, грејна тела-радијаторе и пратећи прибор, уграде соларне  колекторе за топлу воду, или соларне панеле за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

Пријавна документација за Јавни позив може се преузети на званичној интернет презентацији општине Алексинац aleksinac.org или, на пријавници Општине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − seven =