Opstinsko vece - Slika 3

Општинско веће о ребалансу и буџету за наредну годину

На данашњој седници Општинског већа разматрано је неколико докумената који се односе на локални буџет. Већници су усвојили ребаланс буџета за ову годину јер се процењује да ће у општинској каси бити више прихода за око пет милиона него што је раније планирано. Два милиона више од плана требало би да стигне од комуналних такси за истицање фирме, а очекује се нешто више новца од текућих наменских трансфера од Републике.

Буџет општине Алексинац за 2019. годину, после ових измена, требало би да буде око милијарду и 580 милиона динара. До одређених промена дошло је код расходовне стране буџета па су за пет милиона повећани трошкови за потрошњу електричне енергије за уличну расвету и увећане су субвенције за 10 милиона ЈКП „Водовод и канализација” због радова на завршетку реконструкције Фабрике воде „Бресје”.

Општинско веће позитивно се изразило и о извештају о оствареним приходима и извршеним расходима општинског буџета у првих девет месеци ове године. У овом извештајном периоду приходи у општинској каси су приближно 893 милиона динара или нешто више од 68 одсто од годишњег плана. Ако се узме у обзир да су у овогодишњем буџету и пренета средства из ранијег периода од 267 и по милиона динара онда је укупно приходовано око милион и 160 хиљада динара или скоро 74 одсто годишњег плана.

У истом периоду из буџета је потрошено око 868 милиона и 200 хиљада динара односно нешто више од 55 одсто годишњег плана. Као разлог мањег трошења буџетског новца наводи се да је за већину планираних инвестиција извођење радова у току, а плаћање ће се обавити након окончања појединих радова.

Чланови Већа подржали су и одлуку буџета за 2020. годину у којој је планиран укупан приход свих извора од око милијарду и 446 милиона динара, што је мање за нешто више од један одсто у односу на ову годину. Већници су дали зелено светло и кадровском плану општине Алексинац за наредну годину, којим се предвиђа да на неодређено време буде запослено 124 радника, од тога 110 службеника, 14 намештеника, а у ту квоту улази и председник општине, као и његов заменик, председник скупштине општине и један члан општинског већа. Осим запослених на неодређено време због повећања обима посла планирано је ангажовање и пет радника на одређено време. План у овом делу не предвиђа запошљавање нових радника. У кадровском плану је и Правобранилаштво општине Алексинац у коме су тренутно постављена три лица и један службеник. У правобранилаштву је за следећу годину планирано запошљавање и једног приправника, па је тако остављена могућност да уместо четири буде ангажовано пет радника.

Већници су изгласали и одлуке о приступању изради стратегија: Одрживог развоја општине Алексинац за период 2020-2027, Изради локалног акционог плана за младе за период 2020-2025 и Изради локалног акционог плана запошљавања Општине Алексинац за 2020. годину. Донета је и одлука о образовању Савета за здравље општине Алексинац на чијем челу ће бити Слободанка Јовановић, директорка филијале Републичког фонда за здравствено осигурање у Алексинцу.

Веће је прихватило и предлог о смањењу локалних економских такси за мале и микро привредне субјекте који се баве трговином нафте и деривата, па ће уместо ранијих дажбина од десет просечних зарада они убудуће плаћати намет од две просечне зараде. Како је речено, оваквом одлуком би се побољшао положај привредника који ову делатност обављају на селу.

Opstinsko vece - Slika 1

О овим тачкама коначну реч даће одборници на следећем скупштинском заседању.

Чланови Општинског већа су усвојили извештај ЈКП „Водовод и канализација” о пословању у првих девет месеци у којем стоји да је ово предузеће позитивно пословало са добитом од преко два милиона динара. У истом периоду „Водовод” је остварио приходе за 3% мање од планираних, али је и за 20% имао мање расхода од плана.

Веће је донело одлуку о образовању радне групе за израду локалног акционог плана за социјалну инклузију Рома и Ромкиња за период од 2020. до 2022. године на чијем челу ће бити Драгослав Ненадовић, члан Општинског већа задужен за ромска питања.

На овој седници већа одлучивало се само по два решења о вансудском поравнању са грађанима који су доживели ујед паса луталица. Једна становница села Грабово у општини Ражањ и мештанин Гредетина добили су по 33 хиљаде динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 3 =