Општинско веће о пореским основицама за следећу годину

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници одлучивало по више тачака из његове искључиве надлежности, али је на дневном реду било и докумената о којима коначну реч даје општински парламент. Једна од тачака коју су већници усвојили је и утврђивање просечне цене квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2023. годину.

Иако је дошло до поскупљења квадрата стана у првој и другој зони, а у трећој до смањења власници ових некретнина не треба да буду превише забринути. Наиме, како је објашњено, за власнике станова око 50 квадратних метара у првој и другој зони биће повећан порез за 100, ако живе у њему, односно 200 динара ако не станују у некретнини. Што се тиче треће, четврте и пете зоне некретнине ће се опорезивати као и ове године јер није било одговарајућег промета како би се утврдила тржишна цена. Што се тиче пољопривредног и шумског земљишта ту није дошло ни до каквих повећања.

Општинско веће је прихватило Решење о додели дечијих ауто-седишта у овој години, на већ подељена седишта додаће се још 75 будућих нових власника овог помагала. Веће је одобрило и измену програма по коме се финансирају интереси грађана у области спорта, па је 260.000 динара намењених клубовима који су престали да се такмиче расподељено Фудбалском савезу општине Алексинац 230.000, а Удружењу риболоваца „Бистро” 30.000 динара. Ово извршно тело донело је одлуку о расписивању Јавног конкурса за доделу средстава удружењима припадника националних мањина. Њиму је на располагању од планираних пола милиона преостало 200.000 динара. Зелено светло су добиле и измене Правилника о условима коришћења школских спортских објеката у својини општине Алексинац у делу у коме се дежурство радника школе за време коришћења сале од стране закупца наплаћује 300 динара по сату, уместо 1000 динара на месечном нивоу.

И ово заседање општинске владе није могло да прође без вансудских поравнања са оштећеним грађанима због уједа паса луталица. Била су четири таква захтева и по појединачном поравнању исплаћено је 33.000 динара, односно, укупно из буџета је издвојено 132.000 динара. Оштећени су били из Алексинца, Глоговице и у два случаја из Прћиловице.

Чланови Општинског већа подржали су и трећу овогодишњу измену и допуну Буџета општине Алексинац који је због пристиглих прихода увећан за 4,7 милиона динара. Тако да је планирано да општинска каса са пренетим средствима из претходних година, као и пренетим неутрошеним средствима за посебне намене у 2022. буде 1.947.579.425 динара. Овим ребалансом значајније су промене када је у питању расходна страна. Због мање цене електричне енергије од планираног, за уличну расвету биће издвојено мање 18 милиона динара, али ће пак субвенције Јавном комуналном предузећу „Водовод и канализација” овим изменама бити 16 милиона динара ради отплате заосталих и текућих кредитних обавеза које је овај колектив створио приликом реконструкције фабрике воде.

Генерално, може се рећи да се овај ребаланс, за разлику од септембарског, више односи на тренутно усклађивање расходних позиција јер у планираним приходима и расходима није дошло до већих померања.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 + 6 =