OpštinaAleksinac

Opštinsko veće o poljoprivredi, ekologiji i ujedu pasa

Na dnevnom redu Opštinskog veća, koje je zasedalo jutros, našlo se i nekoliko dokumenata koja su u isključivom odlučivanju opštinske vlade. Većnici su podržali predlog Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Aleksinac za ovu godinu za čije će se sprovođenje izdvojiti 13 miliona dinara budžetskih sredstava. Usvajanje ovog programa preduslov je da se zatraži saglasnost resornog ministarstva. Nakon pribavljanja tog mišljenja sledi procedura konačnog usvajanja programa, a zatim i raspisivanja javnih poziva. Sudeći po dosadašnjoj praksi, poljoprivrednici prve konkurse mogu da očekuju tek juna meseca.

Veće je usvojilo i program korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine u 2020. godini. Za realizaciju predviđenih programa opredeljeno je skoro 4.600.000 dinara, od kojih su 2,5 miliona prihodi iz budžeta dok je preostali iznos neraspoređeni višak iz ranijih godina. Predviđeno je da se od ukupne sume dva miliona izdvoje za uklanjanje neuređenih, odnosno divljih deponija, po nalogu nadležnog organa. Nešto više oko 2.100.000 dinara trebalo bi da se utroši na organizovanje pražnjenja posuda za odlaganje otpada na obalama vodotokova i radi se o nekoliko lokacija na reci Moravici u Aleksincu i jednoj na Suhotničkom potoku u naselju Žitkovac. Ovim programa obuhvaćene su još neke aktivnosti na zaštiti i upravljanju vodenim resursima. Pola miliona dinara biće izdvojeno za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izbor i uređenje lokacija za postavljanje zajedničkih kontejnera u naseljima.

Na današnjem zasedanju opštinska vlada je usvojila i izveštaj o radu Pravobranilaštva opštine Aleksinac za prošlu godinu iz kojih se vidi da je trenutno 379 predmeta u radu, a oni se odnose na naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica, sporovima u školama, naknadu štete nastale usled izgradnje levoobalnog odbrambenog nasipa na Južnoj Moravi i nakanade štete u vezi sa ekonomskom cenom programa vaspitanja i obrazovanja u vrtićima i drugo.

Naravno, ni ova sednica nije mogla da prođe bez vansudskih poravnanja zbog ujeda pasa lutalica, pa su većnici izglasali tri rešenja da se oštećenim građanima isplati po 33.000 dinara. Interesantno da su ovog puta oštećeni bili samo žitelji grada, odnosno Aleksinca. Prilikom obrazlaganja ove tačke dnevnog reda čulo se da je, prema grubim procenama, prošle godine iz opštinskog budžeta zbog ujeda pasa lutalica građanima isplaćeno oko 3,5 miliona dinara.

Članovi Opštinskog veća dali su zeleno svetlo i na nekoliko dokumenata, poput izmene i dopune Plana generalne regulacije Aleksinca, Plana detaljne regulacije primarne fekalne kanalizacije za naselja sa leve obale Južne Morave, odluku o određivanju građevinskog zemljišta na osnovu Plana detaljne regulacije za naselje Aleksinčki Rudnik, Odluku o raspuštanju saveta mesnih zajednica Trnjane, Stanci i Prćilovica, kao i još nekoliko odluka, o kojima će poslednju reč dati odbornici na sledećem zasedanju opštinskog parlamenta. Za poverenika u ovim mesnim zajednicama, do novih izbora, predložen je aktuelni sekretar Skupštine opštine Aleksinac Dragan Milojević.

Dokumenta o kojima treba da se izjasni opštinski parlament naći će se na sledećoj sednici koja će biti održana najverovatnije u sredu 18. marta. To će pretpostavlja se biti i poslednja sednica Skupštine opštine Aleksinac u ovom sazivu, tako da lokalni parlament neće zasedati do njegovog konstituisanja nakon izbora 26. aprila.

 

Jedan komentar

  1. Ljudi stavljaju ogrlice psima lutalicama, morate sve pse da skupite! Pomoću uređaja proverite da li ima čip, ako nema odmah u šinteraj a ako ima onda vlasnik da odgovara! Prestanite uzaludno da trošite novac građana!

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

15 − 9 =