OpštinaAleksinac

Општинско веће о пољопривреди, екологији и уједу паса

На дневном реду Општинског већа, које је заседало јутрос, нашло се и неколико докумената која су у искључивом одлучивању општинске владе. Већници су подржали предлог Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алексинац за ову годину за чије ће се спровођење издвојити 13 милиона динара буџетских средстава. Усвајање овог програма предуслов је да се затражи сагласност ресорног министарства. Након прибављања тог мишљења следи процедура коначног усвајања програма, а затим и расписивања јавних позива. Судећи по досадашњој пракси, пољопривредници прве конкурсе могу да очекују тек јуна месеца.

Веће је усвојило и програм коришћења средстава буџетског Фонда за заштиту животне средине у 2020. години. За реализацију предвиђених програма опредељено је скоро 4.600.000 динара, од којих су 2,5 милиона приходи из буџета док је преостали износ нераспоређени вишак из ранијих година. Предвиђено је да се од укупне суме два милиона издвоје за уклањање неуређених, односно дивљих депонија, по налогу надлежног органа. Нешто више око 2.100.000 динара требало би да се утроши на организовање пражњења посуда за одлагање отпада на обалама водотокова и ради се о неколико локација на реци Моравици у Алексинцу и једној на Сухотничком потоку у насељу Житковац. Овим програма обухваћене су још неке активности на заштити и управљању воденим ресурсима. Пола милиона динара биће издвојено за израду пројектно-техничке документације за избор и уређење локација за постављање заједничких контејнера у насељима.

На данашњем заседању општинска влада је усвојила и извештај о раду Правобранилаштва општине Алексинац за прошлу годину из којих се види да је тренутно 379 предмета у раду, а они се односе на накнаду штете због уједа паса луталица, споровима у школама, накнаду штете настале услед изградње левообалног одбрамбеног насипа на Јужној Морави и наканаде штете у вези са економском ценом програма васпитања и образовања у вртићима и друго.

Наравно, ни ова седница није могла да прође без вансудских поравнања због уједа паса луталица, па су већници изгласали три решења да се оштећеним грађанима исплати по 33.000 динара. Интересантно да су овог пута оштећени били само житељи града, односно Алексинца. Приликом образлагања ове тачке дневног реда чуло се да је, према грубим проценама, прошле године из општинског буџета због уједа паса луталица грађанима исплаћено око 3,5 милиона динара.

Чланови Општинског већа дали су зелено светло и на неколико докумената, попут измене и допуне Плана генералне регулације Алексинца, Плана детаљне регулације примарне фекалне канализације за насеља са леве обале Јужне Мораве, одлуку о одређивању грађевинског земљишта на основу Плана детаљне регулације за насеље Алексинчки Рудник, Одлуку о распуштању савета месних заједница Трњане, Станци и Прћиловица, као и још неколико одлука, о којима ће последњу реч дати одборници на следећем заседању општинског парламента. За повереника у овим месним заједницама, до нових избора, предложен је актуелни секретар Скупштине општине Алексинац Драган Милојевић.

Документа о којима треба да се изјасни општински парламент наћи ће се на следећој седници која ће бити одржана највероватније у среду 18. марта. То ће претпоставља се бити и последња седница Скупштине општине Алексинац у овом сазиву, тако да локални парламент неће заседати до његовог конституисања након избора 26. априла.

 

Један коментар

  1. Ljudi stavljaju ogrlice psima lutalicama, morate sve pse da skupite! Pomoću uređaja proverite da li ima čip, ako nema odmah u šinteraj a ako ima onda vlasnik da odgovara! Prestanite uzaludno da trošite novac građana!

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 5 =