Општинско веће о јавном превозу, паркирању и ребалансу буџета

На данашњој седници Општинског већа општине Алексинац усвојена је Одлука о измени општинског буџета за ову годину. Предлогом је планирано повећање Буџета општине Алексинац за близу 97 милиона динара, па ће он износити око милијарду 432 милиона и 700 хиљада динара. На приходовној страни је до повећања дошло због пренетих средстава из претходних година и то 96 милиона више него што је било првобитно планирано.

Ово повећање прихода поред осталог биће утрошено за инвестиције у школство, за субвенције намењене Јавном предузећу за путеве у висини од 18 милиона динара, а биће издвојено и додатних 16,2 милиона динара за реконструкцију пута Трњане – Горња Пешчаница, па уместо једног градиће се два километра. Субвенције намењене предузећу за путеве, преко 12 милиона динара, биће претежно утрошене за набавку новог камиона кипера. Коначну реч о овом ребалансу даће одборници СО Алексинац, на седници заказаној за 22. март.

На овом заседању општинског парламента наћи ће се и измене и допуне Кадровског плана општине Алексинац за 2021. годину који је добио зелено светло Општинског већа. Овим планом се омогућава запошљавање постављеног лица на месту Помоћника председника општине, као и запошљавање на одређено време 5 лица са факултетом, једне особе са високим и 2 са средњим образовањем. Како се чуло на седници, општина нема могућност за запошљавање на неодређено време, али овим планом се омогућава да у случају потребе буду ангажовани радници на одређено време.

Већни су усвојили и неколико одлука које се односе на коришћење јавне имовине од стране Јавних предузећа „Комуналне услуге”, „Водовод и канлизација” и Предузећа за путеве. Општина ће ову имовину дати овим предузећима на коришћење без надокнаде, што је и до сада био случај, али правно нису били уређени односи.

Неколико тачака о којима је Веће одлучивало и које морају да прођу и скупштинску расправу односе се на саобраћај. Изменама Одлуке о регулисању саобраћаја на путевима у општини Алексинац одређују се две зоне паркирања, прва (црвена) где је максимално задржавање 120 минута и друга (зелена) где није ограничено време паркирања. Такође, када ове измене буду усвојене и ступе на снагу у Шуматовачкој улици неће моћи да се паркирају камиони и аутобиси, већ ће тај простор старе аутобуске станице бити намењен за бесплатно паркирање путничких аутомобила. Усвојена је и измена Одлуке о управљању јавним паркиралиштима по којој се дефинишу места где се наплаћује, а где не паркирање, као и ограничење времена паркирања.

Општинска влада је усвојила и Тарифни систем за обављање јавног градског и приградског превоза на територији општине Алексинац којим се дефинишу принципи и начела обављања ове делатности, као и категорије корисника чији ће превоз бити финансиран и буџета. За ову намену, бесплатне карте за ђаке, одређен број бесплатних вожња за пензионере са ниским пензијама, труднице и мајке са малом децом из општинске касе на годишњем нивоу биће издвојено око 40 милиона динара. Ово је још један документ чије је усвајање било неопходно пре расписивања јавног позива превозницима за обављање превоза.

На овој седници већа била су и два вансудска поравнања са грађанима који су претрпели штете од уједа паса луталица, вредних укупно 55.000 динара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − seven =