Општинско веће о Еколошком фонду, вансудским поравнањима и жалбама грађана

Општинско веће Општине Алексинац се већим делом на данашњој седници бавило темама о којима коначну реч дају одборници Скупштине општине Алексинац на заседању које је заказано за крај наредне седмице.

Из домена искључиво своје надлежности већници су усвојили одлуке које се односе на екологију, вансудска поравнања и изјашњавање као другостепеног органа на жалбе странака по одлукама општинских органа и служби.

Утврђен је предлог Правилника о спровођењу мера смањења загађености ваздуха из индивидуалних ложишта који се упућује на добијање сагласности надлежног министарства. За спровођење тих средстава намењено је четири милиона динара, од којих једну половину обезбеђује Општина Алексинац, а другу Министарство заштите животне средине. Субвенције ће се додељивати за уређаје на пелет, на гас и за топлотне пумпе.

Осим средстава за ове намене у Програму коришћења средстава Буџетског фонда за заштиту животне средине, који је такође усвојен, на располагању је још 16 милиона динара. Највише новца биће утрошено за санирање дивљих депонија, шест милиона, и за надоградњу на камион ЈКП „Комуналне услуге“  уређаја за пражњење контејнера за кабасти отпад у вредности од пет милиона. Када се све сакупи, за екологију биће намењено 20 милиона, 18 из општинског буџета и два из републичког.

Када су у питању вансудска поравнања због уједа паса луталица, било их је пет, и појединачно додељена одштета је 33.000 динара, укупно је буџет „олакшанˮ овог пута за 165.000 динара. Четворо оштећених је из Алексинца, а један из Ниша.

Општинска влада дала је сагласност на Одлуку Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализацијаˮ којом се одобрава попуст предузећима и предузетницима за авансно, унапред, плаћене потрошње воде. За уплату од милион до три попуст је два одсто, до шест 10 и преко шест милиона 20 одсто на важећи ценовник и он траје док се не потроши уплата.

Веће је одбило жалбу власника Трговинске радње „Ривалˮ из Алексинца на Решење Одељења за урбанизам и имовинско правне послове који је био незадовољан што му је овај орган дозволио да привремено постави три расхладна уређаја површине 1,28 метара квадратних и изложбени пулт површине 0,84 квадрата испред продавнице у улици Вука Караџића, уместо тражених 2,8 метара квадратних за расхладне уређаје. Подносилац жалбе је истакао да продавница ради 24 часа и 27 година је на том месту, као и да је у њој запослено седам радника и да је продаја пића значајан сегмент пословања. Навео је и још да је битно да му се дозволи закуп тражене површине за смештај расхладних уређаја, како се не би угрозило пословање објекта и радна места запослених.

Одељење је остало, а Веће потврдило, при ранијој одлуци правдајући се потребом да се испоштују прописи међу којима је и онај да део тротоара од  најмање 1,80 метара остане слободан за пролаз пешака.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 1 =