Општинско веће: Комуналцима исплата пуне плате након усвајања Плана

Општинско веће општине Алексинац је на данашњој седници у оквиру дванаест тачака разматрало више докумената за које је искључиво била надлежна општинска влада, као и области за које коначну реч дају одборници општинског парламента.

Из делокруга свог одлучивања већници су усвојили измену и допуну тарифног система који се односи на јавни превоз па ће убудуће средњошколци и основци имати субвенционисане месечне карте током целе, а не као до сада само током школске године. У повлашћеној групи субвенционисаних путника биће и председници савета месних заједница. Групе путника које испуњавају услове за бесплатан превоз то право ће остваривати на основу Решења о испуњености услова издатог од стране надлежног органа јединице локалне самоуправе. Осим горе поменутих категорија становништва субвенционисан превоз остварују и друге категорије грађана које су предвиђене Тарифним системом. Ова права у овом обиму биће остварена након одабира и потписивања уговора са предузећем коме ће бити поверен јавни превоз.

Општинско веће је усвојило и два правилника о субвенцијама за утрошену воду корисницима новчане социјалне помоћи и о основној подршци детету и ученику са сметњама у развоју. Право на субвенцију за утрошену воду могу да остваре корисници социјалне помоћи у висини од три метра кубна по члану домаћинства који је способан за рад, односно пет метара кубних по члану који је неспособан за рад. Субвенције једно домаћинство може да добије максимално за 15 метара кубних утрошене воде. Ученици са сметњама у развоју који похађају основну школу остварују право на плаћање трошкова смештаја по фактурама специјалних школа са интернатским смештајем на територији Републике Србије.

Општинска влада је на данашњој седници образовала Савет за социјално укључивање Рома и Ромкиња у општини Алексинац.

Веће је на данашњој седници усвојило и решење о додели средстава за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији општине Алексинац у 2021. години. Ове године медијима је било намењено шест милиона у односу на прошлогодишњих пет. Са највише новца 900 хиљада подржан је Радио Алексинац, док су ТВ Босфорус и ТВ Белами добили по 800, а нишка ТВ Зона плус 700 хиљада динара. Средства је добило 14 медија, док пројекти 11 медија нису суфинансирани.

Већници су дали и зелено светло већем броју одлука о којима ће коначну реч да да Скупштина општине Алексинац на седници која је заказана за следећи уторак. Пред одборницима ће се наћи и Програм пословања ЈКП „Комуналне услуге“ за ову годину кога је усвојило Општинско веће након више враћања на допуну. Наиме овај документ је морао да буде усклађен са масом зарада из новембра 2014. године што је била наводно и законска обавеза. Због кашњења овог документа запослени у Комуналним услугама су примили плату у вредности од 95 одсто, а остатак зарада као и дневнице за рад у нерадним данима биће накнадно исплаћене. Директор комуналаца Будимир Марковић је казао да ће са овом предвиђеном количином новца 85 посто радника добијати плату у висини минималне цене рада. Председавајући већа Далибор Радичевић је упознао већнике да осим минималне плате радницима следује топли оброк, регрес и солидарна помоћ која је на годишњем нивоу око 42 хиљаде динара. У појединим јавним предузећима квалификациона структура је таква да је велики број запослених са ниским коефицијентом.

Већници су подржали и Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња, као и Локални акциони план за младе општине Алексинац и Локални акциони план за запошљавање у нашој општини. Ови акциони планови наћи ће се и на следећој седници општинског парламента.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × four =