Општински штаб о мерама за санирање штета од невремена

Општински штаб за ванредне ситуације у нашој општини је на данашњој седници, поред осталог, донео и неколико мера и одлука за отклањање штета насталих у невременима другог и трећег јуна на подручју Месне заједнице Мозгово.

Осим хитних мера на рашчишћавању које алексиначка јавна предузећа већ спроводе донета је одлука да се почне са израдом плана изградње плочастих пропуста дуж целе Мозговачке реке где је било проблема приликом недавног невремена.

Пројектом би била обухваћена два пропуста где се путеви укрштају са реком и девет пропуста који би служили газдинствима за улазак у своје поседе. Приоритет у градњи би имала горе поменута два прелаза, а остали би се радили фазно у наредним годинама. За реализацију овог плана потребна су значајна буџетска средства, јер по неким проценама цена изградње једног таквог пропуста се креће од два до четири милиона динара, зависно од његове величине. Такође, потребно је и време за обезбеђивање техничке документације и потребне дозволе.

На локацијама где ће бити изграђени плочасти, били су цевасти пропусти које је бујица померила. Већина грађана у том делу насеља је изразила жељу да уместо цевастих буду постављени плочасти пропусти. Штаб за ванредне ситуације именовао је стручни тим који ће обићи домаћинства у Мозгову која су самостално или преко тамошње месне заједнице затражила новчану помоћ у санирању насталих штета. Овај трочлани тим извршиће и процену материјалних губитака, а након тога Штаб ће одлучити о поднетим захтевима.

На допис Месне заједнице Корман, којим се тражи помоћ у санирању дела асфалтног пута у овом месту, који пролази поред реке. Ради се о делу насеља названом Богданићи и та деоница у дужини око 40 и ширине 3 метра је затворена за саобраћај. Пошто је стручни тим проценио да је потребно изградити потпорни зид пре санације самог коловоза, Штаб је донео одлуку да се почне са израдом Пројекта за градњу потпорног зида.

Чланови штаба су одбили неколико захтева о надокнади штете након извештаја стручног тима, јер на месту изласка она није установљена или се пак ради о малим вредностима на помоћним објектима који нису укњижени. Такви захтеви су били пристигли из Црне Баре и Суботинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + ten =