Opštinska vlada podržala izmenu budžeta

Opštinska vlada je na današnjoj sednici podržala još jednu izmenu  budžeta opštine Aleksinac za ovu godinu, kojom se predviđa umanjenje planiranog prihoda u kasi za oko 67 miliona dinara ili u procentima 5,25 odsto. Osim usklađivanja visine budžeta sa realnim prihodima, do izmene je došlo i zbog skorog gašenja Javnog preduzeća „Direkcija za urbanizam i  izgradnju opštine Aleksinac“, koje je bilo indirektni korisnik. Obaveze na osnovu ugovorenih poslova ovog javnog preduzeća izvođačima će izmiriti Opštinska uprava, pa je rebalansom budžeta predviđena i ta pozicija.

Najznačajnije umanjenje na prihodovnoj strani je od poreza na prenos apsolutnih prava na nepokretnosti  u iznosu od 25 miliona dinara, od tekućih  donacija međunarodnih organizacija manje je 8.470.000 dinara, a i korisnici budžeta su imali manje sopstvenih prihoda od oko 19.434.000 dinara od planiranih. U opštinskoj kasi biće više novca od planiranog sa pozicije prihoda od određenih poreza za četiri miliona, kao i od transfera sa drugog nivoa vlasti, ugovora sa ministarstvima, za oko 4.900.000 dinara. Presedavajući, predsednik opštine Nenad Stanković je ocenio da je planiranje budžeta, koji će se   najverovatnije  ostvariti sa 94 odsto, bilo dobro.

Najnovijom odlukom o izmenama i dopunama budžeta, ako je u ponedeljak na sednici usvoji i opštinski parlament,  planira se da kasa opštine Aleksinac u 2016. vredi 1. 422.374.919,00 dinara.

Članovi Opštinskog veća podržali su i predlog o izmeni stope poreza na imovinu, kojim se smanjuje preveliko poresko opterećenje za fizička lica koja poseduju imovinu vrednu preko 50 miliona dinara, od dva na 0,6 odsto. Ovaj predlog obrazložio je načelnik lokalne poreske uprave Ivan Obradović.

– Utvrđeno je da zaduženje obveznicima sa poreskom osnovicom preko 50 miliona dinara predstavlja neprimereno veliko opterećenje i da ista destimulativno deluje na potencijalni razvoj privrednih aktivnosti na teritoriji Opštine Aleksinac. Ovim je izbegnuto da vlasnici velikih površina poslovnog prostora snose najveći teret kod ubiranja poreza na imovinu, te se smatra da će ovo biti stimulativno za privredu, kao i kod privlačenja investicija, a da će se time uvećati i procenat naplate poreza na imovinu. Predlog je da se smanji na 0,35 posto kod obveznika sa poreskom osnovicom preko 50 miliona dinara – ističe Obradović.

Ako  Skupština opštine usvoji ovu odluku, stopa na poresku osnovicu do 10 miliona biće 0,28 posto, od 10 do 25 miliona 0,6 %, na iznos od 25 do 50 miliona 1% i na samu vrednost iznad 50 miliona 0,6 %.To znači da će se obveznicima koji imaju osnovicu iznad 50 miliona primenjivati nekoliko stopa kako bi se izračunalo konačno poresko zaduženje. U svakom slučaju svako smanjenje poreskih stopa je pozitivno za građane, pa i ovaj predlog.

Opštinska vlada nije prihvatila amadmane odbornika Ivana Dimića na Odluku o izmeni odluke o naknadi troškova odbornicima, da od 1.12.2016. godine njima pripadne mesečna nadoknada od 5.000 dinara. Na sledećoj sednici, u ponedeljak, Opštinsko veće kao predlagač izjašnjavaće se još o devet amadmana koja su pristigla danas. Konačnu reč i o tim amadmanima daće Skupština opštine Aleksinac.

I na ovoj sednici opštinske vlade našlo se desetak predloga o vansudskom poravnjanju sa građanima koji su pretrpeli štetu zbog ujeda pasa lutalica.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =