Општина Ражањ позитиван пример и за Србију

Српски градови и варошице не могу да се похвале претераном чистоћом и еколошком свешћу, иако су екологија и заштита животне средине имперетив опстанка савременог човека. То није случај са општином Ражањ која брише стереотипе о нашој прљавштини и немарности када су у питању јавне површине.

Приликом наше прошлонедељне посте, на крају радне седмице, у центру овог општинског места, као и у околним улицама, задивљујући призор, помало нестваран за наше навике и пре свега за поштовање. Чисте улице, уређене јавне површине, постављени контејнери за рециклажу, посуде за отпад на својим местима, чисте и непренатрпане ђубретом, а око њих нема чак ни парчета папира, а да не говоримо о пластици, кесама, конзервама и осталом.

Клупе у главном овдашњем парку заштићене од временских неприлика, осим оних на којима предах траже неки од грађана који уживају на зимском топлом дану, а око њих опет невероватно чисто, нигде папира, нигде отпадака. Исто то се односи и травнате површине. И то тако већ годинама, па можемо рећи и деценијама. Браво за Ражањ и Ражањце.

Наравно грађанима треба одати почаст за своје понашање и чување животне средине. Али неко је морао да покрене активности које би довеле до таквог степена еколошке свести. А то су актулни председник општине Ражањ у више мандата Добрица Стојковић и његов тим.

Он је 2005. године, видевши да је Ражањ једна врло неуредна и средина на еколошки ниском нивео, предложио и са осталим водећим људима локалне самоуправе покренуо процесе који су дали сада већ вишедеценијске резултате.

А како то ради Стојковић. Када смо га позвали телефоном за време викенда он је обилазио, што би се активистички казало терен и сумирао урађено и неурађено у седмици која је иза нас. Све у циљу да буде потпуно спреман за радне састанке, на почетку ове радне недеље, са сарадницима, испекторима, директорима јавних предузећа и установа.

Видео запис ове приче можете погледати на порталу АРС видео.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 15 =