Општина обезбеђује превоз, а сточари паковање

Са свим пољопривредним произвођачима који су преко Јавног позива остварили право за меркантилни кукуруз као подршку млечном говедарству данас је одржан састанак и овом приликом договорена је испорука ове помоћи.

У сарадњи са локалном самоуправом, Пољопривредно стручна и саветодавна служба Ниш организовала је поделу потврда произвођачима који су остварили право на ту подршку.

На састанку су договорени детаљи о даљем превозу и дистрибуцији кукуруза у сарадњи са локалном самоуправом.

Иначе, 430 пољопривредника са наше териорије је поднело захтев и 267 захтева је одобрено. У питању је количина од 550 тона кукуруза.

− Кукуруз, по ономе како је смишљено, требало би да преузимате у Платичеву што је на око 300 километара од Алексинца. Сви разумемо да би то био енормно велики трошак за сваког од вас појединачно да плати превоз. Ту смо се укључили ми као Локална самоуправа па ћемо да организујемо превуз кукуруза од Платичева до Алексинца, односно до Бобовишта пошто смо ту успели да нађемо адекватан магацински простор да кукуруз допремимо, а ваша би била обавеза да до Бобовишта дођете са одговарајућим превозом и преузмете кукуруз − рекао је председник општине Алексинац Далибор Радичевић, обраћајући се присутним сточарима.

Пошто је у питању 550 тона, то је неких двадесет и пет камиона, Општина Алексинац ће у току следеће недеље да распише Јавну набавку за избор извођача, односно превозника. Чим се одабере превозник кренуће и дистрибуција кукуруза која треба да буде завршена до краја марта.

Постоје ту и два начина саме дистрибуције, па сточари могу да преузму кукуруз у ринфузу или да буде џакиран.

− Морате да будете свесни само једне чињенице да саму дистрибуцију, односно превоз од Бобовишта до вашег домаћинства морате сами да организујете и сам тај процес утовара односно џакирања би требало да буде неки ваш трошак, јер не постоји начин на који бисмо и тај део ми могли да покријемо − поручио је председник Радичевић пољопривредницима.

Међутим, колико ова помоћ значи пољопривредницима и колико она долази у право време питали смо једног од присутних сточара.

− У сваком случају значи, али је то дошло у последњем тренутку. Неће се много одразити зато што су људи, који су већ планирали да продају своја грла, решили то, јер не могу да изађу са свим трошковима производње млека. Можда ће неко зауставити то што је решио да прода, а можда и ништа не може да помогне. У сваком случају ће значити, али ћемо видети колико ће помоћи − рекао је Стефан Латински.

Он би за четири музна грла требало да добије хиљаду килограма кукуруза и како додаје, то ће његовој породици помоћи у сваком случају, јер је прошла година била сушна. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven + fifteen =