Opštinsko veće Aleksinac

Opština nema viška zaposlenih

Opštinsko veće opštine Aleksinac je na jutrošnjoj sednici razmatralo nekoliko predloga odluka koje se odnose na funkcionisanje i rad lokalne samouprave. Većnici su jednoglasno podržali odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za ovu godinu, kojom se predviđa da u ovdašnjem javnom sektoru za stalno bude zaposleno 566 radnika. Najveći broj zaposlenih, što je i logično, predviđen je za Opštinsku upravu 141 i Predškolsku ustanovu „Lane” 134. Kod javnih komunalnih preduzeća, „Komunalne usluge” moći će da imaju 91 zaposlenog, „Vodovod i kanalizacija” 80, a Preduzeće za puteve i stambeno-komunalnu delatnost 37. Najveću dozvoljenu kvotu kod ustanova imaće Centar za kulturu i umetnost 20, zatim Biblioteka „Vuk Karadžić” 19, Opštinska organizacija za turizam i sport 14, Ustanova za odmor i rekreaciju dece „Lipovac” 11, dok će Gradsko pozorište „Teatar 91” imati pet stalno zaposlenih, a Zavičajni muzej četiri. U sistemu lokalne samouprave su i Pravobranilaštvo opštine sa predviđena četiri radnika i Centar za socijalni rad sa ukupno šestoro zaposlenih, koji pored toga ima i 18 radnika čije plate finansira Republika.

Većnici Aleksinac
Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa Vlade Republike Srbije predviđeno je da maksimalni broj zaposlenih u aleksinačkoj lokalnoj samoupravi bude 566, što je za 19 radnih mesta manje nego u odluci iz 2015. godine. U ovu kvotu ne ulaze zaposleni na određeno vreme, koji se angažuju po principu – jedan na desetoro stalno zaposlenih. Ovakvom raspodelom, rečeno je na sednici, u aleksinačkom javnom sektoru nema viška zaposlenih, a stiču se uslovi i da se određeni broj radnika angažovanih na određeno zaposli za stalno.

Veće Opština Aleksinac
Kako je objasnio predsedavajući Nenad Stanković, za takvo zapošljavanje potrebna je saglasnost republičke Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje koja, po njegovim rečima, to nerado čini. Javna preduzeća i ustanove, koje imaju potrebe za određenim kadrom, mogu internim konkursom da preuzimaju radnike iz drugih delova lokalnog javnog sektora.

Sudeći po svemu, trenutno stalno zaposleni u aleksinačkim javnim preduzećima i ustanovama ne treba da brinu za svoja radna mesta.

Za ujede pasa preko 600 hiljada 

Većnici su se i ovog puta saglasili u zaključivanju svih vansudskih poravnanja koja su se našla na dnevnom redu. Ovoga puta bilo ih je 17, a za odštetu građanima iz budžeta će biti izdvojeno oko 630 hiljada dinara, pošto se pojedinačne nadoknade kreću od 23 do 43 hiljade dinara. Građani koji su se obratili za odštetu su iz Aleksinca, Žitkovca, Glogovice, Prćilovice, Tešice, Moravca, Gornjeg Suhotna, Srezovca, Vukašinovca i Subotinca.

Predstavnik opštinskog Pravobranilaštva je i ovog puta napomenuo da ovakav vid rešavanja problema sa ujedima pasa opštinu višestruko manje košta nego da se ovi sporovi rešavaju sudskim putem.
Predsednik Nenad Stanković istakao je da lokalna samouprava mora da poštuje zakonske propise iz ove oblasti, ali da bi trebalo zatražiti od građana tačne podatke o napadu, poput lokacije i izgleda psa, što bi po njegovim rečima, pomoglo nadležnim službama da spomenutu životinju sklone sa ulice.

Simić po četvrti put? 

Članovi opštinske vlade prihvatili su predlog komisije da se Dragiša Simić, diplomirani inženjer neorganske tehnologije iz Žitkovca, imenuje za direktora Javno komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”. Simić je bio jedini kandidat na raspisanom konkursu, a nakon provere dokumentacije, usmenog ispitivanja i ocenjivanja, komisija mu je dodelila 41 bod. Ukoliko Skupština Opštine Aleksinac prihvati ovaj predlog na sledećoj sednici, Simić će se na čelo ove ustanove naći po četvrti put.

Opštinsko veće usvojilo je i plan detaljne regulacije za novo groblje u naselju Glogovica. Podržan je i izveštaj o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima budžeta opštine Aleksinac za prvu polovinu ove godine, po kome se u opštinsku kasu slilo oko 45% godišnje planiranih sredstava, a potrošilo oko 33% od planiranog. To je i očekivano, pošto višegodišnja praksa pokazuje, da su tokom drugog dela godine i prihodi, a naročito rashodi, zbog investicija, znatno veći.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 2 =