Општина и Европска унија реконструишу „Липовац”

Потписивање уговора о извођењу радова на реконструкцији објекта за одмор и рекреацију деце у Липовцу, које је обављено данас у овој Установи, наговешатај је бољих дана, не само за овај колектив, већ и цео тај крај. Уговор је испред алексиначке локалне самоуправе потписао са представником извођача радова Грађевинског предузћа „Тончев градња” д.о.о. из Сурдулице, начелник Општинске управе Дејан Милошевић.

Вредност радова је нешто испод 63 милиона динара, тачније 62.784.272,55 динара. Средства су обезбеђена из више извора. Европска унија учествује, преко програма ЕУ ПРО Плус, са 380.000, а општина Алексинац са 280.000 евра.

 

Потписивању уговора присуствовали су и председник општине Далибор Радичевић и директорка Установе „Липовац” Милена Максимовић. Радичевић је казао да је установа у Липовцу основана пре 75 година и до данашњег дана није било озбиљнијих и темељних радова на објекту који се користи. Он је нагласио и разумевање које су имали од стране Европске уније и министарстава Владе Републике Србије приликом реализације поменутог пројекта.

Председник Радичевић је потврдио очекивање донатора, али и јавности да реконструкцијом објеката и унутрашњег простора, стварају се услови за даљи развој туризма, не само школског, већ и омладинског, као и спортског. Такође, продужује се сезона и стварају се нова радна места, било кроз запошљавање или развој локалних туристичких потенцијала.

– Установа Липовац је пре свега намењена за одмор и рекреацију деце. Од пре годину дана, ми смо кренули, као што сами знате, да имамо бесплатан боравак за децу од првог до четвртог разреда, као што је било пре двадесетак, тридесет година. Тај део смо вратили поново, али то је само један део године коју користи установа. Оно што је врло битно за установу јесте то да у зимском периоду овде нисмо имали гостију. Реконструкцијом се постиже циљ да установа може да ради и преко зиме, а и наравно, комерцијализована је у смислу да су нам ту као битни гости и спортисти који долазе на припреме у Липовцу, а и оне ликовне колоније које долазе традиционално у Липовац. Поред тога, Установа ће бити отворена за све остале у оном периоду када нема организованих гостију – напоменуо је председник.

Потпуним преуређењем објектима створиће се комфорнији услови за боравак гостију, али смањиће се и број кревета са 63 на 55 јединица. Оно што је важно, свака соба имаће своје купатило и мокри чвор. Радови ће трајати, како је уговором предвиђено, 90 дана.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − 1 =