Општина Алексинац и ЕУ унапређују ГИС

Алексинац је међу 34 локалне самоуправе које кроз 19 пројеката подржава својим средствима Европска унија ради унапређења географско информационог система. Промоција ових пројеката одржана је у Нишу уз присуство шефа делегације ЕУ у Србији, амбасадора Сема Фабриција.

Од ових 19 пројеката, вредних више од два милиона евра, осам се спроводи у партнерству две или више управа. Један од њих је и Развој ГИС-а у граду Крушевцу и општини Алексинац кога реализују ове локалне управе вредног око 104 хиљаде евра. Састанку у Нишу присуствовао је и Далибор Марковић, начелник Одељења за привреду у Општинској управи Алексинац који каже да је реализација овог пројекта наставак сарадње са програмом ЕУ ПРО.

‒ Циљеви јесу да унапредимо наш постојећи географски информациони систем ГИС који општина Алексинац поседује већ годинама уназад, али хоћемо да нову инфраструктурну мрежу снимимо и убацимо као подлогу, како би јавна предузећа и сви грађани, корисници ГИС портала могли да добију ближе информације. Овога пута ћемо снимити водоводну и канализациону мрежу, јавну расвету и аутобуска стајалишта на територији града Крушевца и општине Алексинац. Вероватно нећемо успети да снимимо целокупну инфраструктурну мрежу, али ћемо добар део мреже покрити и убацити као подлогу у ГИС портал. Такође се ради на осавремењавању софтвера који користи ова апликација ‒ каже Марковић уз напомену да сви корисници интернета могу на порталу ГИС Алексинац да отворе апликацију и виде податке који их интересују, али да ће можда у неком моменту бити онемогућен приступ апликацији због радова на њој.

Као добру сарадњу општине Алексинац и ЕУ ПРО-а, наш саговорник наводи и чињеницу да је на почетку ове године реализован пројекат изградње надстрешнице на Зеленој пијаци која и сада функционише у једном новом реконструисаном облику.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + seventeen =